ПП поиска край на жълтите стотинки за нощния труд

Дигитални трудови книжки заради работата "хоум офис" поискаха от ИТН

Икономика
16:40 - 26 Ноември 2021
1994
ПП поиска край на жълтите стотинки за нощния труд

Добавка за нощен труд, базирана на европейските норми поискаха от ПП, след като на преговорите за социалната политика бе повдигнат въпроса за ниското заплащане. Дигитални трудови книжки заради масовата практика "хоум офис" пък предложиха от ИТН.  

Горещ дебат се разгоря по темата за пенсиите и тяхното преизчисляване. Заместващият доход да се изчислява индивидуално, а не през общ коефициент. Бившият финансов министър смята, че след последните поправки на 46-ото НС и добавката от 120 лв. няма да има пенсия под минималната работна заплата, на искането на Георги Гьоков от БСП преизчислението да е със средноосигурителния доход от 2018 г. Василев отговори, че това ще изкриви пенсионната система. Мика Зайкова от ИТН поиска да бъде предвидена актуализация на пенсиите на всеки 5 години. В крайна сметка бе прието следващите 6 месеца да се прави анализ за справедлива индексация и актуализация на пенсиите и пълен анализ на пенсионната система.

За максималния осигурителен доход спорът отново бе с БСП, които искат да отпадне, записа се той да бъде обвързан с коефициент към средната работна заплата.

Относно хората с увреждания работната група пак не взе решение. Преговарящите решиха да се анализира въпросът следващите шест месеца, но в бюджета за 2022 г. ще се заложи резерв в Агенция за хората с увреждания.