ПП сближи позиции с ДБ, БСП и БВ, обединиха се около Шенген и борбата с бедността

Не давайте безплатни учебници на деца, чиито родители имат пари за "Майбах", призова Христо Иванов

Новини
16:05 - 23 Декември 2022
2239
ПП сближи позиции с ДБ, БСП и БВ, обединиха се около Шенген и борбата с бедността

"Промяната" се срещна с половината партии в парламента. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не дойдоха на разговорите за съставяне на кабинет. За сметка на това, БСП, ДБ и "Български възход" уважиха поканата на акад. Денков и дори демонстрираха общи приоритети с ПП. Кирил Петков благодари на БСП и ДБ, че са изпратили своите приоритети, които да залегнат в бъдещо управление.

Приоритет за ПП е влизането на страната ни в Еврозоната и Шенген като тук се включва намаляване на неравенствата. ПП обещава индексация на пенсиите на възрастните хора, подобряване на условията за бизнес у нас, приемането на законите по ПВУ, приемане на закона за личния фалит. Третият пакет е пакет "Справедливост", изтъкна той. Никой не трябва да бъде над закона, никоя власт не трябва да бъде безконтролна, увери бившият премиер.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обясни, че Шенген и Еврозоната са двете големи теми от приоритетите за страната ни. Той заяви, че иска обединение около нетрудни теми, като визира съкращаване на срока за приемане на антикорупционния закон. Това е и изискване по ПВУ. Днес беше изпусната възможност да се отвори ИК на второ четене, отчете още Асен Василев. ПП искат изборен процес, който да не допуска манипулации от недобросъвестни хора. Цел е да се сложи край на феодалния вот и на вота под натиск, заяви бившият финансов министър.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че за Изборния кодекс промяна в позицията на БСП няма. БСП ще участва активно във всякакви разговори, поясни обаче депутатът и не вижда тежки разделителни линии. Червените не отстъпват от приоритетите си в редовния кабинет. Социалистите също изтъкнаха образованието като приоритет, като подчертаха, че темата с безплатните учебници е останала на заден план. Ще трябва да го направим, заяви Георги Гьоков по тази тема и настоя и за безплатни лекарства за деца до 14 години. БСП иска отваряне на дебата за необлагаемия минимум. 

Акад. Денков възприе идеите на левицата като основа за намаляване на неравенствата. Всички политики обаче трябва да се вместят в 3% дефицит.

Христо Иванов от ДБ похвали ПП за усилията. Нужно е управление, което да движи страната напред, изтъкна той  и подчерта, че това може да стане с втория мандат. Съпредседателят на ДБ е разочарован, че някои партии не са се отзовали. ДБ информираха, че фокусът им е върху  мерки, които трябва да се случат в рамките на 12 месеца. ДБ настояват за фискална дисциплина и влизане в Еврозоната.

В същото време трябва да се вземат мерки срещу неравенствата и бедността. ДБ не искат да се изпускат от поглед и конституционните промени. ДБ си поставя цели в сигурността и отбраната, както и преодоляване на проблема с един доставчик на енергия. За формацията подпомагането трябва да е таргетирано, а не да се дават безплатни учебници на деца, чиито родители могат да си купят "Майбах". ДБ искат промяна на начина на управление на службите за сигурност, за да бъдат полезни на българската държава.

Георги Самандов декларира, че от "Български възход" са доволни, че на срещата всички са съгласни, че е нужно редовно правителство, което да решава проблемите на хората особено с бедността и неравенствата. Шенген и Еврозоната също е приоритет за БВ, които са за консервативен бюджет. От формацията настояват за финансова децентрализация на общините и мерки за увеличаване на събираемостта. Основен приоритет, според Самандов, е ядрената енергетика. БВ искат ограничаване на служебните кабинети за кадруване. Той настоя за целева държавна политика за демографската криза. Обнадежден съм от това, което чувам, сподели Николай Денков. В почивните дни ПП ще продължат работа по програмата за управление.

В края на разговорите Кирил Петков заяви, че срещата е била позитивна. Той обаче недоумява защо при толкова ясни приоритети останалите не са дошли. Петков отново припомни, че неговото правителство е свалено от Ахмед Доган, Бойко Борисов и Елеонора Митрофанова. Промяната може би ще бъде малко по-бавна, малко по-трудна, но ще стигнем до нея, уверен е Кирил Петков.