ПП се пребори - пенсиите скачат всеки 1 юли

Икономика
18:30 - 23 Ноември 2022
4403
ПП се пребори - пенсиите скачат всеки 1 юли

Комисията по труда, социалната и демографската политика одобри на първо четене законопроекта на „Продължаваме промяната“ (ПП) за промени в Кодекса за социално осигуряване относно индексацията на пенсиите. Той беше подкрепен с 9 гласа „за“, 5 „въздържал се“ и 0 „против“.

Предложението предвижда пенсиите ежегодно да се вдигат от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с онзи от двата показателя, който е нараснал в по-голяма степен - или със 100% от ръста на инфлацията, или със 100 процента от ръста на осигурителния доход през предходната календарна година.

За БТА Искрен Арабаджиев (ПП) обясни, че промяната на т.нар. „Швейцарско правило“ се налага, защото то „не е адекватно за българската реалност, където доходите се увеличават с много повече, отколкото с инфлацията през повечето години“. По думите прието предложение ще доведе до това да не се допуска в бъдеще разлика между „стари“ и „нови“ пенсии.

Не беше приет на първо четене законопроектът на „БСП за България“, с който се предлагаше отпуснатите с начална дата до 24 декември 2021 г. включително пенсии, да се преизчислят от 1 януари 2023 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане в съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане. Той беше отхвърлен с 4 гласа „за“, 6 „против“ и 8 „въздържал се“.

Депутатите отхвърлиха на първо четене и предложението на ДПС редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж. „За“ бяха 9 депутати, „против“ четирима, петима се въздържаха при гласуването.