ПП се среща с БСП, ДБ и "Български възход"

Целта е да си кажем докъде сме стигнали с програмната декларация, обясни акад. Николай Денков

Топ
14:35 - 23 Декември 2022
1510
ПП се среща с БСП, ДБ и "Български възход"

Започва срещата на "Продължаваме промяната" с партиите в НС за приоритетите им за следващата година. Целта на срещата е да се намерят пресечни точки и да се изготви програмна декларация. Основната цел на срещата днес е да кажем до къде сме стигнали в хода на подготовката на програмната декларация, обясни акад. Николай Денков.

Днес е важно да минем през приоритетите на всяка една от партиите. Нека да припомним и тези на "Продължаваме промяната" с фокус влизането на България в Шенген, обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Минимален праг на заплатите на медицинския персонал, индексации на пенсиите, които да изпреварват инфлацията, подобряване на условията за правене на бизнес в България, приемане на законите по ПВУ са някои от основните цели, които "Промяната" очертаха.

В "Пакет справедливост" са включени промените в Изборния кодекс, реформата в КПКОНПИ и механизмът за разследване на главния прокурор.

Асен Василев обърна внимание на присъединяването на страната ни към Шенген и еврозоната и ги определи като "критични", както и на нуждата да се съкратят сроковете за приемане на законопроекти във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Подкрепа за бедните, икономиката и намаляване на неравенствата, поискаха от БСП.

Помощите за семействата, увеличаване на майчинството и еднократните помощи за учениците, безплатни учебници за тях - всичко това не би трябвало да е проблем за никоя от парламентарните групи, дори и за тези, които не присъстват тук, посочи Георги Гьоков от БСП. Той обърна внимание и на важността на синята карта, на пенсиите за възрастните, нуждата от повишаването на вдовишките добавки, предложи и безплатни лекарства за хората над 75 години.

За пенсионерите - дори и да не изпреварваме инфлацията с пенсиите, но поне да я компенсираме, коментира бившият социален министър.

БСП и ПП са имали среща и вчера, обясни акад. Денков, на която от левицата са представили списък с приоритетите си. Всички договорености обаче трябва да влизат във фискалната рамка от 3% дефицит.