ПП скочи: ИТН гази коалиционното споразумение

Политика
09:53 - 31 Май 2022
2778
ПП скочи: ИТН гази коалиционното споразумение

"Определено ни изненада внесеното проекторешение на "Има такъв народ“ от вчера, тъй като то противоречи на коалиционното ни споразумение". Това заяви пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната" Пламен Шалъфов:

"На страница 102 в раздел "Финанси“ точка 46 третира точно темата за еврозоната и там пише, че Министерството на финансите и БНБ ще изготвят анализ на ползите и негативите от въвеждането на еврото в България, което да е основа на мащабна кампания една година преди влизането в еврозоната, тоест този план за ползите и рисковете от самото начало се възприема като разяснителна кампания и той трябва да бъде готов една година преди влизането в еврозоната.

По заявка на Българската народна банка той ще бъде готов до месец, месец и нещо, така че срокът ще бъде спазен и коалиционното споразумение ще бъде спазено. Това, което се случва е, че колегите от "Има такъв народ“ по някаква причина смесват два срока.

Единият срок е една година преди влизане в еврозоната за този анализ, а другият срок е 18 месеца преди влизането в еврозоната да се приеме техническият план за приемане на еврото, което беше прието на Министерски съвет".

Депутатът от "Продължаваме промяната" успокои, че няма основание за притеснение, тъй като на практика България вече е в еврозоната:

"Курсът евро – лев е фиксиран от две десетилетия заради валутния борд. БНБ няма правомощия да пипа лихвените проценти, също и паричната маса".