ПП връща празна папка в първите дни на януари?

Топ
13:02 - 22 Декември 2022
2401
ПП връща празна папка в първите дни на януари?

"Продължаваме промяната" ще върне втория мандат неизпълнен още в началото на януари, ако Народното събрание отхвърли програмната декларация за националните приоритети, по която ще работят партиите.

Това съобщи предложеният за премиер от ПП акад. Николай Денков на брифинг в парламента, цитиран от "OFFNews". 

Предложението за декларация дойде миналия петък, по време на първата среща за проектокабинета "Денков", от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Днес номинираният за министър-председател съобщи, че е изпратил писма до всички парламентарни групи, в които ги призова да изпратят предложения за работата на Народното събрание за следващата календарна година.

Срокът за предложения изтича в четвъртък в 19 ч., като в петък следобед е планирана нова среща между партиите. По време на празниците ПП ще изготвят и график за реализирането на всички приоритети. За 3 януари е планирана нова работна среща между партиите, когато да се финализира програмната декларация. От ПП планират да я предложат за гласуване на 5 януари. Ако тя бъде отхвърлена, то "Продължаваме промяната" ще върне втория мандат неизпълнен.

От формацията на Кирил Петков и Асен Василев до момента са предложили четири цели - намаляване на неравенство (увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и учители, минимална заплата от 850 лв. и преизчисление на пенсиите), помощ за бизнеса (облагане на свръхпечалбите в енергетиката, приемане на законите по ПВУ, подкрепа за работещите родители, облекчаване на процеса за издаване на синя карта, намаляване на административната тежест), доверие в демокрацията (реформа в КПКОНПИ, промени в НПК и ЗСВ), Шенген и Еврозоната.

По повод бойкотираната по-рано днес реформа в КПКОНПИ Денков заяви, че това е един от ключовите закони и ще повлияе на работата по реализиране на втория мандат.

Акад. Денков заяви, че на този етап не се водят разговори за състав на правителство, тъй като преговорите за такъв, без парламентарна подкрепа, са безсмислени. 

Той допусна по-широка коалиция от първоначално декларираното - само с "Демократична България", но изключи ДПС и ГЕРБ-СДС.

"Министрите трябва да бъдат експерти в тяхната област. Гръбнакът, основният състав от министрите трябва да бъде ясно свързан с политически партии, които подкрепят кабинета, за да се носи политическа отговорност и да има парламентарна подкрепa", уточни той.