Пръкна се неонацистка партия преди вота

Политика
13:51 - 24 Януари 2021
11170
Пръкна се неонацистка партия преди вота

Неонацистът Симеон Костадинов, известен като един от главните организатори през годините на "Луковмарш", обяви създаването на ЧЕСТ - нова националистическа партия. Формацията положи основите си още през август миналата година, а вече се оказва учредена. Левицата обаче настръхна срещу новите "патриоти", които по-скоро им приличали на неонацисти. 

За пълна подмяна на политическия елит, пълна подмяна на съществуващия икономически и социален модел, и нов път за развитие се обявяват патриоти, обединени в новия политически проект - партия "Чиста, единна и суверенна татковина" (ЧЕСТ), които в събота излязоха на политическата сцена. 

ЧЕСТ се самоопределят като национално-патриотична, консервативна и социално етатистка формация. Те са за фундаментална промяна на икономическия строй в страната и са сигурни, че идеите им са реализуеми. "Считаме съществуващата либерално парламентарна система за изчерпана. Тя следва да бъде заменена със система, представляваща президентска форма на управление", посочва Симеон Костадинов и поиска конституционна промяна.

Костадинов обаче бе дълги години дясната ръка на лидера на "Възраждане", разследван от прокуратурата - Костадин Костадинов. Последно двамата се коалираха през 2019 г. Преди това пък бе близък до Боян Расате, като двамата имаха общ политически проект през 2013-2014 г. 

Симеон Костадинов е наричан често неонацист, но юристът никога не е отхвърлял тези обвинения. Напротив, казва така:

"В казана на този консенсусен преход класическите идеологии, които следва да бъдат основните пътища за развитие на всяко едно общество, бяха претопени, бяха смазани с цел превръщането ни в безгласна колония на глобалния либерализъм и затова определяме себе си като антилиберална формация".

За отмяна на плоския данък и връщане на прогресивното данъчно облагане, строг контрол за спазване на трудовото законодателство, противодействие на сивия сектор, на корупцията и за възстановяване на суверинитета на страната се обявиха още от ЧЕСТ. А по адрес на десните партии той каза, че не са нищо друго освен неолиберални пионки на световния либерален глобализъм и единствената им цел е да служат на своите задгранични господари. Интересното е, че от крайнодясната формация ще искат и пълна отмяна на Закона за социалните услуги и париране на всички опити за въвеждане на Истанбулската конвенция, въпреки препоръките от резолюцията на ЕП спрямо България от края на 2020 г.