Пращат 416 машини в чужбина

Ще има по 2две в секция с над 300 гласували

Свят
21:46 - 27 Октомври 2021
2165
Пращат 416 машини в чужбина

Във всяка секция в чужбина с над 300 гласували на предишния вот ще има по две машини за президентските и парламентарните избори на 14 ноември. Така за чужбина ще заминат общо 416 машини, които ще бъдат разпределени в 208 секции, реши ЦИК.

Причината във всяка секция, в която ще се пускат електронни бюлетини, да има по 2 машини, е очакваната по-висока избирателна активност спрямо парламентарните избори на 11 юли.

Освен това обичайна практика е броят на гласувалите в секциите извън страната да е по-голям от броя на подадените заявления, обясни зам.-шефът и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Няма пречка ЦИК да сключи договор с “Карго Партнер” за наем на склада, в който се съхраняват машините, става ясно от писмо на главния секретар на Министерския съвет до комисията.

По указания на служебния премиер Стефан Янев е била проведена среща с управителя на “Карго Партнер” за изясняване на намеренията му. Той е уверил, че няма причина да бъде отказано подписване на нов договор за наем на склада.

Предишният договор със “Сиела Норма” изтече на 30 септември. Преди дни в ЦИК пристигна писмо от “Карго Партнер”, според което, ако не бъдат предприети действия за подписване на нов договор, на 1 ноември машините ще бъдат извадени от склада. Тогава ЦИК поиска с писмо до премиера държавата да предприеме спешни мерки.

Правителството ще продължи да осигурява чрез МВР охрана на района около склада, се посочва още в писмото. Той се намира в близост до софийското летище.

Три обекта на Министерството на отбраната са били огледани като места за бъдещо съхранение на машините за гласуване. Това става ясно от друго писмо до ЦИК, отново от главния секретар на МС. Според заключението на междуведомствена работна група най-подходяща за склад е бившата ремонтно-изпитателна база в района 4-и километър в София. Предстои там да бъде направен допълнителен оглед и да се сметне колко пари ще са нужни за ремонт.

24,6 млн. лв. за обезпечаване на машинното гласуване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември отпусна в сряда служебният кабинет.

Със средствата ще бъдат платени допълнителните 1600 машини, които ЦИК купува, за да има по две устройства в секциите с над 320 гласували, както и изпълнението на дейностите по техническото обслужване и логистично осигуряване.

Най-многолюдната избирателна секция в България, която е на адреса на столичния район “Средец” - ул. “Леге” 6, вече има 64 380 избиратели по списък. На последните избори от тях са гласували 32-ма, а още толкова са били дописани в избирателния списък. Затова кметът на “Средец” Трайчо Трайков пише на ЦИК да не се предвиждат по повече от 1000 хартиени бюлетини за всеки от двата вида избори, тъй като те ще останат неизползвани.

Причината за огромния брой избиратели там е, че по закон придобилите българско гражданство, които живеят в чужбина, получават постоянен адрес в сградата на район “Средец”.