Пратеник на САЩ пристигна в Тел Авив за преговори с Израел и палестинците

За утре е свикана среща на Съвета за сигурност на ООН

Новини
09:40 - 15 Май 2021
852
Пратеник на САЩ пристигна в Тел Авив за преговори с Израел и палестинците

Американски пратеник пристигна в Тел Авив за преговори в опит за деескалация на напрежението между Израел и палестинците, предаде БНР.

Хади Амр ще участва в разговори с представители на израелците, палестинците и ООН, с надеждата да се споразумеят за прекратяване на огъня.

Рано тази сутрин Израел отново нанесе въздушни удари в Газа, а палестинските бойци отговориха с изстрелване на ракети към Израел.

Конфликтът започна в понеделник след седмици на нарастващо напрежение между израелци и палестинци в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. 133 души са убити в Газа от началото на боевете, както и осем израелци.

От палестинското здравно министерство съобщиха, че при израелски удар тази сутрин са били убити най-малко седем палестинци, сред които жени и деца, в бежански лагер западно от град Газа.

Бойците в Газа отговориха с ракетна атака, насочена срещу израелския град Беершеба.

Вчера сблъсъците се разпространиха и на Западния бряг, където бяха убити 10 палестинци, а стотици ранени.

Израелските сили използваха сълзотворен газ, гумени и истински куршуми, докато палестинците ги замерваха с бензинови бомби.

За утре е свикана среща на Съвета за сигурност на ООН. Призивите към израелските и палестинските лидери досега не успяват да доведат до споразумение за прекратяване на огъня.