Правени ли са фалшиви операции за 300 бона в Правителствена?

Сигналът е за неправомерно отчитане на клинична пътека

Общество
09:30 - 30 Януари 2024
3422
Правени ли са фалшиви операции за 300 бона в Правителствена?

Брутални корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница „Лозенец" - за това сигнализираха д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, и лекари от отделението му.

„Писмото, което е изпратено от колегите ми до министъра на здравеопазването и парламентарната Здравна комисия, съдържа абсолютно всичко. Няма нищо какво да се добави. Сигналът е за неправомерно отчитане на клинична пътека с всичките атрибути, които трябва да има там. След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия.

Документално се отчита следното нещо: когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби", заяви в студиото на „Здравей, България" д-р Хазърбасанов.