Правилото „20-20-20"  пази очите  

Щадете зрението си с чести почивки от монитора

Здраве
15:58 - 19 Март 2019
7048
Правилото „20-20-20" пази очите
 

Дългото взиране в компютъра или смартфона влияе зле на зрението. Правилото „20-20-20” може да предотврати напрежението в очите и да успокои раздразнението, което чувствате. Зад числата стои препоръката на офталмолози на всеки 20 минути, прекарани пред монитор, за 20 секунди да се вглеждаме в обекти на разстояние около 20 метра.

Като алтернатива човек може да се възползва от формулата и по друг начин: на всеки 20 минути да затваря очи за 20 секунди. По време на почивките от монитора лекарите препоръчват да гледайте през прозореца. Набележете си възможно най-далечния обект, който може да видите – независимо дали е дърво, уличен стълб, църква или сграда в далечината.

Другото важно правило при работа с компютър е често да мигаме, за да насърчаваме окото да произвежда слъзна течност по начина, който му е зададен от природата. Докато сме вторачени в екрана, ние не мигаме и това изсушава окото. Резултатът е не просто умора, а и повишен риск от очни инфекции, главоболие и цялостно неразположение на организма.

Ефектът „20-20-20” е открит от калифорнийския специалист по корекция на зрението Джефри Аншъл, който съветва всички работещи със светещи екрани редовно да правят почивки, за да запазят очите си. Медикът препоръчва човек да си инсталира специални програми на мобилния телефон и на компютъра, които да му напомнят, че трябва да дава почивка на зрението си.

От Американската академия по офталмология коментират, че в дигиталната ера правилото „20-20-20” е най-ефикасният начин да бъде снето напрежението в очите. Изследване, проведено преди няколко години сред 795 студенти от различни университети, доказва, че тези от тях, които прилагат ефекта, открит от Аншъл, се чувстват много добре и не страдат от т.нар. ефект на компютърното зрение. Тоест, не се оплакват от сухота, замъглено виждане или непрекъснато сълзене на очите.

Всеки, който прекарва деня си на бюро, вторачен в монитор, трябва и периодично да става и да се разхожда, за да предотврати болки в гърба и шията.

Освен почивките на всеки 20 минути, очни специалисти съветват работещите с цифрови екрани да ползват и т.нар. изкуствени сълзи, тъй като при продължително стоене пред монитора човек мига по-малко от обикновеното и затова често усеща сухота в очите. За хората, които носят контактни лещи, също има специални капки за очи.

Друг начин да не изморявате очите си е като не пишете на малък шрифт, а използвате по-едър. По възможност ползвайте специални защитни стъкла, които може да сложите както на монитора на лаптопа или на компютъра, така и на смартфона.