Правителство на всяка цена е като секс с Азис

Коментар
01:17 - 20 Юли 2021
11002
Правителство на всяка цена е като секс с Азис

Любимата ми фейк теория на прехода, равняваща се по обществена значимост само на предсказанията на Баба Ванга към Нешка Робева е, че отдавна вече е късно за лустрация. Изтърканата милиционерска опорка гласи, че прочистването на ДС кадрите било като ерекцията – ако не стане в точния момент, после най-много може да ти послужи да си удариш една злобарка. В другите страни от бившия социалистически блок досиетата бяха отворени изцяло и това никъде не доведе до националния апокалипсис, с който ни плашат ченгетата. Тук обаче законът на мълчанието действа с пълна сила.

Последните седмици за съжаление са на път да родят подобна конспиративна полюция, като я набиват на нещастните си избиратели сутрин и вечер от екрани, радиоточки, айфона на Севда, самсунга на Иво Мирчев и каквото още се сетите. Цялата ни политическа класа като един от Румен Радев, през Бойко Борисов, до Мая и Таня, заедно със Слави и Христо Иванов повтарят едно: „България има нужда от стабилно правителство. Сега, веднага. Иначе става страшно. Ще дойдат делта и омега вариантът на коронавируса, американските командоси, руските казаци и рептилите.“

Я си гледайте работата, тарикатчета. Плашите куче със салам и се опитвате да пробутате на балъците мантрата за собствената си незаменимост, в която по Яворовски сами не вярвате. А също и да оправдаете поредна политическа взаимна мастурбация с шест ръце ала Тройната коалиция. Истината е, че въобще, хич и изобщо нямаме спешна нужда от правителство. И всеки с пет милиграма политическа култура е наясно с този факт.

Сещате ли се за една малка държава на име Израел? Там, също като у нас, на хората в страната и извън нея им беше писнало от управлението на Нетаняху. Неговият мандат беше белязан от обвинения в корупция и хитри маневри за оставане на власт, както и от безкраен цикъл от израелски избори, заради който три години нямаше постоянно правителство и не можеше да се приеме бюджет. И какво, според вас, се случи с братята евреи?

Тази „ужасяваща политическа криза“ повлия ли на здравната система? Или Израел е абсолютен първенец в борбата с коронавирусната пандемия с над 90% от възрастното население напълно ваксинирано още до май?

Закъсаха ли го икономически? Или се превърнаха в най-новия център на високотехнологичната индустрия, където само от началото на календарната 2021-ва се появиха 20 стартъп компании с капитализания над 1 милиард долара? Израел отстъпва само на Съединените щати по плътност на IT-компании на глава от населението и го постигна точно в периода на правителствено безвремие.

Миналата година Белгия счупи всички рекорди с 600 дни без кабинет. Да сте чули този стожер на Европейския съюз да се е разпаднал? Напротив – процъфтяват и потриват ръчички, като изключим факта, че националният им отбор отпадна още на четвъртфиналите на европейското по футбол. Ама все пак загуби от бъдещия шампион Италия, а Еден Азар и Кевин де Бройне играха на един крак. Но хайде, да не задълбаваме.

Фактите са категорични – страна с работещи институции и икономика си функционира чудесно и без някакъв сбирток от бивши комунисти, неосъзнати либерали и професионални ренегати, наречен кабинет. Примерите са достатъчно. Скъпи Слави, Христо, и ти, Мая, не сте незаменими. Ако ще се коалирате, направете го смислено. Правителство на всяка цена е като секс с Галин или Азис – става да се похвалиш, но всъщност те боли задникът.