Правителството форсира строежа на магистрала Русе-Велико Търново

Министерският съвет определи аутобана за национален обект

Новини
13:31 - 14 Септември 2022
2427
Правителството форсира строежа на магистрала Русе-Велико Търново

Министерски съвет е взел решение да обяви автомагистрала Русе - Велико Търново за национален обект. Целта е да се даде приоритет на строителството и процедурите да минават по-бързо. Подкрепа е дал целият кабинет.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след заседанието на Министерски съвет.

"Решението цели още да се сложи ред в проектирането, изграждането на автомагистралите и всички транспортни коридори в България. С това решение е направена част от онова действие, с което трябва бавно и методично да се ликвидира хаоса в строителството на пътища и да се въведе планов и правов ред в изграждането", обясни Шишков. Той бе категоричен, че изграждането на автомагистралата е важно и даде за пример забавянето на изграждането ѝ и пътните произшествия в района.

ПУП е готов и другата седмица ще се одобри от МРРБ, започва процедура за отчуждаване и изграждане на автомагистралата. Иван Шишков обясни, че МС е установил, че "планът за автомагистралата не е бил съгласуван умишлено".

От днешна дата максимално бързо стартира проектирането на автомагистралата от Русе до обхода на Бяла, както и два от трите оса до магистралата, възлага се и проектиране на целия транспортен коридор ще се възложи до КПП Маказа.