Правителството клекна: Държавата поема и осигуровките по схемата 60 на 40

Топ
17:04 - 05 Април 2020
3539
Правителството клекна: Държавата поема и осигуровките по схемата 60 на 40

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60:40, заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Предложението за промяна дойде от ДПС.

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката „60 на 40“ за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е „70 на 30“, а ще бъде наистина „60 на 40“. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“. Това заяви след заседание на бюджетната комисия нейният председател Менда Стоянова.

Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя, каза още финансистката. 

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд безработица. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват. Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението", уточни Стоянова.

Депутатите решиха и за още една социална мярка - да може да се взима безлихвен кредит от 1500 лв на месец, като срокът на погасяване е 10 години. "От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица", добави шефката на Бюджетната комисия в парламента. 100 000 лева кредит при облекчени условия пък може да се взима от малкия и среден бизнес. 

Правната комисия пък единодушно реши да се спрат партийните субсидии по време на извънредното положение.

Това означава, че всички партии няма да получават държавните помощи до края на извънредното положение и освен това парите ще бъдат намалени, тъй като се изчисляват по формула включваща всеки календарен ден от годината. Тези начисления отпадат. Спестените от субсидиите средства ще отиват за борбата с коронавируса е записано още в закона.

Промяната в закона за извънредното положение е внесена от Красимир Ципов от ГЕРБ, а дебатите между двете четения продължават и в момента. Очаква се да бъдат намалени глобите за нарушителите на извънредните мерки като разходки в паркове.

Окончателното приемане на промените ще бъде утре по време на заседанието на НС от 9 часа.