Правителството на САЩ обмисля разцепването на Google

Новини
16:13 - 09 Октомври 2024
3302
Правителството на САЩ обмисля разцепването на Google

Министерството на правосъдието на САЩ в съдебна декларация във вторник заяви, че може да препоръча премахване на основните бизнеси на Google, отделяне на търсачката на Google от Android, Chrome и магазина за приложения Google Play, пише "СиЕнЕн".

"Това би попречило на Google да използва продукти като Chrome, Play и Android, за да се възползва от търсачката на Google и свързаните с нея продукти и функции на Google - включително нововъзникващи точки за достъп и функции за търсене, като изкуствен интелект - пред конкуренти или нови участници", каза правителството в своята съдебна документация.

Google, в публикация в блог, нарече потенциалния план на правителството "радикален", твърдейки, че може да влоши качеството на услугите им: Google каза, че планът може да "разчупи" Android и Chrome, да попречи на иновациите в изкуствения интелект

и да принуди компанията да споделя лична информация с конкуренти, подкопавайки личния живот на хората.

"Този случай се отнася до набор от договори за разпространение на търсачки", заяви компанията в своя блог пост. "Вместо да се фокусира върху това, правителството изглежда преследва широкообхватен дневен ред, който ще засегне множество индустрии и продукти, със значителни непредвидени последици за потребителите, бизнеса и конкурентоспособността на САЩ.

Препоръката на Министерството на правосъдието идва, след като през август федерален съд постанови, че

Google е нарушил антитръстовото законодателство на САЩ с търсачката си.

Решението, в което съдията нарече Google "монополист", постави началото на промени в най-стария и най-важен бизнес на Google и в начина, по който милиони американци получават информация онлайн.

Делото беше съсредоточено върху ексклузивните договори, за които Google е похарчила милиарди долари с други технологични компании, включително Apple, за да стане доставчик на търсене по подразбиране на смартфони и уеб браузъри. Американският окръжен съдия Амит Мехта постанови, че тези сделки са антиконкурентни.

Случаят беше описан като най-големият технологичен антитръстов случай след антитръстовия конфликт на правителството на САЩ с Microsoft в началото на хилядолетието.

Google заяви през август, че планира да обжалва решението и повтори аргумента, изтъкнат в съда, че неговата търсачка е най-популярната сред потребителите, защото е най-добрата. "Тъй като този процес продължава, ние ще останем фокусирани върху създаването на продукти, които хората намират за полезни и лесни за използване", каза Кент Уокър, президент на Google по глобалните въпроси, в публикация на X по това време.

Препоръката на Министерството на правосъдието поставя началото на отделна процедура за определяне на какви санкции ще понесе Google. Заедно с възражението на Google,

целият процес може да отнеме месеци или дори години.

Каквото и да се случи в крайна сметка с Google, процесът може да подготви почвата за потенциални средства за защита в други, текущи антитръстови дела срещу технологични гиганти. Google е изправен пред отделен случай, заведен от адвокати на Министерство на правосъдието на САЩ, заедно с 17 щата, които твърдят, че рекламният им бизнес е антиконкурентен. Amazon, Apple, Meta и Ticketmaster също участват в антитръстови съдебни битки.