Правителството на Япония оцеля след вот на недоверие

Свят
13:14 - 16 Юни 2023
932
Правителството на Япония оцеля след вот на недоверие

Камарата на представителите на Япония отхвърли вот на недоверие срещу кабинета на премиера Фумио Кишида, внесен от основната опозиционна партия, съобщава агенция "Никей".

Това се случва ден, след като министър-председателят разсея спекулациите за предсрочно разпускане на парламента.

Конституционно-демократическата партия на Япония разкритикува Кишида, че не е успял да обясни напълно как ще бъдат финансирани ключови политики, като мерките за укрепване на отбранителните способности на страната и за стимулиране на бързо намаляващата раждаемост в Япония.

След като вчера Кишида заяви, че няма да реагира на внесения вот на недоверие, като свика предсрочни избори по време на текущата сесия на парламента до следващата сряда, който Конституционно-демократическата партия на Япония се надяваше да получи, беше намалено, особено като се има предвид, че беше малко вероятно вотът на недоверие да се състои.

Внасянето на вот на недоверие от опозиционните партии не е нещо необичайно по време на подготовката за закриване на редовните парламентарни сесии, които обикновено се свикват през януари.

Съгласно конституцията на Япония, ако предложението за вот на недоверие бъде одобрено в долната камара, парламентът се разпуска в рамките на десет дни или всички членове на кабинета трябва да подадат оставка.

Всеки вот на недоверие, внесен през последното десетилетие, е бил отхвърлян в долната камара, която е под контрола на управляващия блок на Либерално-демократическата партия и нейния партньор "Комейто".

Днес Конституционно-демократическата партия на Япония внесе предложението, след като на пленарна сесия на Камарата на съветниците - горната камара на парламента, бяяха приети някои ключови законопроекти, като този, насочен към насърчаване на по-доброто обществено разбиране на ЛГБТ общността.