Правителството намери 776 млн. лв. за пътища

На последното си заседание министрите заделиха 158 млн. лв. за зимното почистване и 150 млн. лв. за големи инфраструктури обекти

Актуални новини
12:53 - 01 Февруари 2023
1243
Правителството намери 776 млн. лв. за пътища

Министерски съвет осигури малко над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в България. Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след днешното заседание на правителството.

За зимното почистване за месеците януари и февруари са осигурени почти 158 млн. лв. са отделени за зимното почистване януари и февруари месец. Отделно на това 150 млн. лв. ще бъдат дадени за големи инфраструктури обекти.

Осигурени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. Осигурени са пари за един от лотовете на пътя Видин - Ботевград, където се очаква до 3 месеца да се пуснат още около 7 километра.

С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, като целта е движението в участъка да бъде пуснато в посока от Гърция към София до 3 месеца.

Част от средствата са за строителни работи на участъка Калотина - Драгоман на магистрала "Европа", който предстои да бъде пуснат в експлоатация.

С 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 - началото на 2021 година. Тези суми бяха предмет на спор между властта и фирмите от пътния сектор през миналата година. Министър Шишков увери, че ще бъдат платени само ремонтите, за които се установи, че са текущи. Казусът с основните ремонти, минати като текущи с анекси, остава като проблем за парламента.

Шишков отново посочи, че това Народно събрание не е регламентирал начина, по който може да се разреши проблема с незаконното строителство, а това е нанесло сериозен удар върху строителния бранш.