Правителството одобри 2,5 млн. лева за пръскане срещу комари по Дунава

В резултат на многото дъждове популацията на хвърчащата напаст се увеличила прекомерно

Новини
16:58 - 27 Юни 2023
2007
Правителството одобри 2,5 млн. лева за пръскане срещу комари по Дунава

Финансиране в размер до 2,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за осъществяване на дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав бе одобрено на днешното заседание на кабинета.

Причината за отпускането на средствата е констатираното прекомерно нарастване на популацията на комари по поречието на Дунава в резултат на многото дъждове и променливо време през тази пролет. В тази връзка още през февруари т.г. Община Русе изпрати до Министерството на здравеопазването писма с информация за наличието на постоянни естествени биотопи на комари на територията ѝ, както и с искане да бъде осигурено нужното финансиране за ларвицидни обработки.

Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на река Дунав, включително и териториите, които са част от община Русе. Дезинсекционната кампания ще се извърши чрез професионални средства и техника, за да се постигне масовото унищожаване на комарите и да се предотврати разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.