Правителството отпусна 16 млн. лв. на ВиК-тата

Държавата подкрепя дружествата заради високите цени на тока

Новини
17:23 - 05 Октомври 2022
1586
Правителството отпусна 16 млн. лв. на ВиК-тата

До 16 млн. лева се осигуряват по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) с цел подкрепа на дружествата за водоснабдяване и канализация (ВиК). Това стана възможно, след като служебното правителство одобри програмата за компенсиране на непредвидените разходи на дружествата от отрасълa за потребена електрическа енергия за месец май и месец юни 2022 година.

Бюджетът на програмата представлява размера на очаквания финансов недостиг за дружествата за съответните месеци. Средствата се осигуряват в рамките на бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) за 2022 г. до одобрения съгласно решение от 2 март 2022 г. размер от 46 млн. лева.

Компенсациите ще бъдат изплащани на ВиК операторите до 31 декември т.г. Това ще става на база споразумение между Министерството на енергетиката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ФСЕС. Плащанията ще бъдат извършвани от Фонда в тридневен срок от получаване на уведомлението и при изпълнение на неговите условия.

Програмата ще се администрира от регионалното министерство. Необходимите средства за всяко дружество ще бъдат установявани от ведомството след определяне на разликата между фактическите разходи на електроенергия за май и юни, и включените в цените на съответното дружество от отрасъл ВиК разходи за електроенергия, доказани със съответните документи, посочват от Министерския съвет.