Правна комисия прие 2 законопроекта за домашното насилие

Разширяват кръга на защитените лица, заложиха допълнителни мерки в законите

Новини
16:42 - 04 Януари 2023
1580
Правна комисия прие 2 законопроекта за домашното насилие

Два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие бяха приети на първо четене от правната комисия на парламента. Става въпрос за законопроекти на Надежда Йорданова („Демократична България“) и Корнелия Нинова ("БСП за България"), внесени за разглеждане в края на ноември. 

В законопроекта на Йорданова са заложени допълнителни мерки срещу домашното насилие, сред които разширяване на кръга на защита и правна помощ на пострадалите, забрана за притежание на огнестрелно оръжие и взривоопасни вещества, създаване на национална телефонна линия и на консултативен център за пострадали от насилие. По думите ѝ с проекта се регламентират по по-ясен начин мерките, процедурите и програмата за превенция от домашното насилие. Също създаване на национална база данни за случаите на домашно насилие, както и национален орган, който да планира, координира и прилага политиките за домашно насилие. 

Проектът на Корнелия Нинова предвижда изграждане, поддържане и управление на кризисни центрове за лица, пострадали от домашно насилие – във всяка област по най-малко един. Като в едномесечен срок от приемане на закона Министерски съвет трябва да предприеме действия по изпълнение, след приемане на проекта.

Днес, от прокуратурата съобщиха, че на първа инстанция мъж е получил присъда от шест години затвор, при първоначален строг режим, заради побой над жена си, която след това е починала.

Решението не е окончателно. Безспорно е установена и причинно-следствената връзка между нанесената от подсъдимия тежка телесна повреда и настъпилата смърт, посочват от държавното обвинение. Инцидентът е станал вечерта на 28.12.2021 г.  в къща в Божурище. Мъжът нанесъл няколко удара с ръце в областта на тялото и на главата, ритници с крак, хванал жената с ръце през гърлото и я душил. Пострадалата успяла да се обади по телефона на децата си и да ги информира за случилото се. Тя била транспортирана за лечение в болницата, където починала.