Правната комисия: Карантинираните гласуват с преносими урни

Законопроектът бе приет в отсъствието на ЦИК

Топ
13:39 - 20 Януари 2021
1364
Правната комисия: Карантинираните гласуват с преносими урни

Карантинираните да гласуват с преносими урни и секции в болниците. Това реши на първо четене правната комисия в парламента с 14 гласа "за", 7 "против" и 0 въздържали се. Предложението за промени в закона за извънредното положение е на ГЕРБ. 

Дебатите по текста бяха остри заради многото критики на БСП по темата. Левицата дори поиска управляващите да оттеглят законопроекта си и в най-кратки срокове да го преработят. ДПС обясниха, че подкрепят законопроекта, но вече имат готови технически промени между двете четения и много държат да се запознаят със становището на ЦИК.

"Работим по предложения между двете четения, но те няма да променят идеята и посоката на законопроекта, а само технически. Считаме, че мерки трябва да бъдат прието от НС", каза Хамид Хамид от движението.

На заседанието отсъстваха представители на избирателната комисия, като председателката Анна Александрова обясни, че в същия момент комисията заседава и ще излезе с писмено становище по законопроекта. Това се случи докато се водеха разгорещените дебати межд управляващите и опозицията, а от становището стана ясно, че ЦИК държи да се направят някои промени в законопроекта.

Например здравните правила за провеждането на изборите да се изготвят от министъра на здравеопазването, а ЦИК ще се съобрази с тях. От комисията предлагат още Министерският съвет да се спомене в законопроекта като обезпечител на предпазните средства, да се предвидят и ясни критерии за вписването на карантинираните. Да се определи и минималният брой избиратели, които да се включат в мобилните секционни комисии с преносимите урни.

С предложенията си управляващите предлагат ЦИК да определи мерките, при които да се осъществи изборния процес, като идеята им е това се случи с подвижни избирателни кутии ли чрез отделни избирателни секции в болничните заведения", каза обясни още в началото на заседанието един от вносителите - Красимир Ципов от ГЕРБ.

Той обясни още, че броя на членовете на мобилните секционни комисии трябва да не е по-малко от трима. Законопроектът дава възможност и на живеещите в чужбина с изтекли документи да гласуват. Това се налага, тъй като в много страни има пълен локдаун и това е начинът, по който избирателят ще може да упражни в нормални условия гласа си. В противен случай ще трябва да ходи в консулството за да заяви нов личен документ, обясни още Ципов и допълни, че ще се съобразят със становището на ЦИК.

Като бягство от отговорност и нагърбване на избирателната комисия с мерки, които не влизат в правомощията й, така от БСП определиха предложението на ГЕРБ.

"ЦИК не е медицински орган и не може да изготви правила, но не носи отговорност, а здравните органи според този закон имат само консултативни възможности. На комисията се налагат правомощия на МВР, защото трябва да взема мерки за здравето и живота на хората. Няма нищо упоменато за коронавирус, а това би наложило ЦИК приеме и антитерористични правила", обясни Филип Попов от БСП.

Според него изпълнителната власт трябва да отговаря за изборните правила и осигуряване на прозрачност на вота.

Някой друг взима решенията и изпълнителната власт не носи отговорност, а само наблюдава отстрани, коментира пък съпартиецът му Явор Божанков. "В момента ни предлагате ЦИК съгласувано с 3 щаба да вземат важни държавни решения. Вече виждам министър-председателя как ще заеме поста на арбитър, ще види какво е общественото мнение, да се скара единият щаб с другия и той мъдро да поощри или да се скара на някого", каза още Божанков и добави: "Никой не е гласувал да го управлява ЦИК или някой щаб."

"Вие казвате нека ЦИК да каже след консултация на здравните органи. Тоест ще решат специализираните органи, но ако нещо се обърка, отговорността е на друг. Това в най-добрия случай е политически трик", каза пък Крум Зарков. Той попита по какви критерии ЦИК ще реши кога някои хора ще чакат мобилна секция у дома си и кои ще отидат в специална секция.

Законопроектът не отговаря на нито един от поставените на епидемията въпроси, а даже отблъсква гласуващите, смята Зарков. Той отбеляза, че според законопроекта на ГЕРБ новите правила ще важат през 2021 г. при извънредна епидемична обстановка, но се усъмни, че ще сме в извънредна епидемична обстановка през април, за когато са насрочени изборите. "Карантинирани към 4 април ще има, но не е сигурно, че извънредна епидемична обстановка ще я има. Тогава биха били лишени от глас много хора, обясни Зарков.

Като политически коментари, изтълкуваха от ГЕРБ изказванията на левицата. БСП тълкува твърде буквално закона, обясни зам.- председателят на правната комисия Христиан Митев. От мотивите става ясно защо се приемат тези правила и в закона изрично е посочено, че е нужна първо консултация с НОЩ и ваксинационния щаб, където са само медицински специалисти. Те не могат да дадат насоки за антитероризъм. Основния орган за произвеждане на изборите е ЦИК и всички правомощия за провеждането на вота са насочени към нея, обясни Митев.

Само в тоаталитарните държави Министерския съвет взема еднолични решения, а в ЦИК има парламентарно и извънпарламентарно представителство, както има и граждански контрол, казаха управащите.