Правната комисия отхвърли ветото на Радев за съдебната власт

Законът бе гласуван повторно с 15 гласа "за" и 7 "против"

Политика
12:43 - 23 Септември 2020
1207
Правната комисия отхвърли ветото на Радев за съдебната власт

Правната парламентарна комисия отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев върху текста от Закона за съдебната власт, приет на 3 септември. Според него приключилите мандата си членове на ВСС ще могат да се върнат в съдебната система на по-висока позиция от тази, която са заемали преди да бъдат избрани.

Законът беше гласуван повторно с 15 гласа "за" и седем "против".

Депутатите променят за втори път през тази година чл.28 от закона. През май т.г. пред Конституционния съд  "кариерните бонуси", както стана известен казусът, бяха атакувани от Върховния касационен съд с мотив, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Държавният глава изтъква в мотивите за ветото, че и новата редакция на чл.28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение (чл.6, ал.2 от Конституцията).

БСП припознаха изцяло мотивите на президента и припомниха, че преди двете редакции в закона е било посочено ясно, че членовете на ВСС се връщат в съдебната система на заеманата преди това длъжност след края на мандата им. По думите на Крум Зарков, не е необходим т.нар. "кариерен бонус".

Според Хамид Хамид от ДПС текстът всъщност ограничава възможността за кариерни бонуси и ВСС ще решава дали даденият бивш член на съвета отговаря на критериите и условията за съответната длъжност. Той възрази и на аргументите за намеса в съдебната власт и нарушаване принципа на разделение на властите чрез този текст от закона.

Втора точка от заседанието беше приемане на правила за условията и реда за предлагане на кандидат за нов председател на ЦИК. Народните представители приеха удължаване на срока за предлагане на кандидатури, след като до момента няма постъпило нито едно предложение кой да заеме поста.