Правната комисия посред нощ: Хартията се връща, машините - само принтери! (ОБОБЩЕНИЕ)

В секциите с над 300 избиратели гражданите ще могат да избират как точно да упражнят правото си на вот

Политика
23:04 - 16 Ноември 2022
5578
Правната комисия посред нощ: Хартията се връща, машините - само принтери! (ОБОБЩЕНИЕ)

Комисията по правни въпроси, която разглежда поправките в Изборния кодекс, взе решение за хартиената бюлетина в безпрецедентно заседание, продължило 10 часа. Без изненада мнозинството одобри предложението на БСП за връщането на хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина.
 
"За" гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция "хартиена бюлетина" ГЕРБ, БСП и ДПС, а "против" бяха 11-те депутати от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".

Предложението на ДПС за пълна отмяна на гласуването със сегашните машини беше подкрепено само от представителите на движението, 16 депутати гласуваха "въздържал се", а двама от "Продължаваме промяната" гласуваха "против".

Предложението на "Продължаваме промяната" за отделни секции, в които да се гласува или на машина или с хартия също не събра нужната подкрепа.

Това означава, че в секциите с над 300 избиратели гражданите ще могат да избират как точно да упражнят правото си на вот - дали с устройство за машинно гласуване или с хартиена бюлетина. В тази смесена форма се проведоха изборите на 4 април миналата година като задължението на изборните комисии да събират ръчно резултата от хартиените бюлетини и машинните разписки доведе до множество грешки в протоколите.

След поправките в закона, изборите през юли и ноември 2021 г., както и октомври т.г. се проведоха изцяло с машинен вот. Единствено в секциите с под 300 избиратели, в болниците, затворите, на плавателни съдове, при хората с трайни увреждания и изолираните заради COVID-19, можеше да се гласува с хартиена бюлетина.

ГЕРБ, ДПС и БСП не подкрепиха предложението на "Демократична България" за създаването на обучително звено, което съвместно с представители на областните и общинските администрации да провежда целогодишно обучения на граждани за работа със специализираните устройства.

Освен окончателното връщане на хартиената бюлетина правната комисия прие предложението на ГЕРБ да има видеонаблюдение след края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите, но то няма да се записва на електронен носител. В мотивите си от партията на Бойко Борисов посочват, че няма техническа възможност да се пазят данните. И досега опцията за видеонаблюдение от преброяването на гласовете присъстваше в Изборния кодекс с уточнението, че техническото осигуряване на видеонаблюдението се извършва от Министерския съвет.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че при евентуален съдебен процес за оспорване на резултатите от изборите в съдилищата ще се прави проверка само на база на бюлетините, а от "Продължаваме промяната" възразиха, че и записите могат да се използват като доказателство.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на "Демократична България", но този път от ГЕРБ също бяха направили свое предложение с една малка, но съществена корекция - от него бяха премахнати думите "електронно гласуване".