Правната комисия прие само част от проекта на Закона за противодействие на корупцията

Предложените промени са внесени от Десислава Атанасова и група депутати

Общество
18:23 - 07 Септември 2023
1917
Правната комисия прие само част от проекта на Закона за противодействие на корупцията

Правната комисия прие на второ четене част от проекта на Закона за противодействие на корупцията, внесен от Десислава Атанасова (ГЕРБ -СДС) и група народни представители. Комисията реши да продължи работата по проекта на извънредно заседание във вторник.

С проекта се урежда работата на Комисията за противодействие на корупцията. Основният дебат досега беше колко членове да има комисията, колко дълъг да бъде юридическият стаж на кандидатите за членове и колко да бъде мандатът им.

Към момента правната комисия прие Комисията за противодействие на корупцията да се състои от трима членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо образование и най-малко пет години професионален стаж. Те ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде шест години.

При всеки избор на ръководство на Комисията се сформира нарочна номинационна комисия от пет независими члена - по един член, предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще извършва оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от кандидатите и ще изслушва концепциите им в открито заседание.

Според проекта на закона Комисията за противодействие на корупцията ще извършва действия по превенция, предотвратяване, разкриване и разследване на корупционни престъпления чрез събиране, анализиране и проверка на сведения при или по повод информация за прояви на корупция от лица, заемащи публични длъжности.