Правната комисия в НС одобри Александър Андреев за шеф на ЦИК

Актуални новини
14:31 - 08 Октомври 2020
1031
Правната комисия в НС одобри Александър Андреев за шеф на ЦИК

С 14 гласа "за", 7 "против" и нула въздържали се депутатите в правна комисия гласуваха и одобриха единствения кандидат за нов шеф на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Днес той бе изслушан в комисията, а утре кандидатурата му ще се гласува окончателно в пленарната зала на НС. Андреев отговори на въпросите на депутатите в правна комисия по време на изслушването за председателския пост на ЦИК и неколкократно намекна, че парламентът трябва да реши все още неясните въпроси около предстоящите избори. 

"Централната избирателна комисия ще направи всичко необходимо, за да приложи закона, какъвто е приет", повтори многократно той. "Не може да има само 3 текста в закона за машинното гласуване. Обезпечаването на машинното гласуване изисква не само площи и пари. Изисква и технически персонал. Трябва да се помисли как да бъде обезпечено това нещо", смята той.

Андреев оцени като добро сътрудничество на ЦИК и изпълнителната власт през последните години. "Не мога да каже, че нямахме отлично сътрудничество с изпълнителната власт за изборите до момента", коментира кандидатът. Като проблем при провеждането на изборите Андреев посочи подмяната на членовете на СИК в последния момент, което пречи на компетентността на администрацията за вота.

Александър Андреев е член на ЦИК от 2007 г., а до сега бе говорител на комисията. До издигането на нов шеф на ЦИК се стигна, след като неочаквано в началото на септември оставката си подаде Стефка Стоева.