Правосъдният министър каза кой е най-големият проблем на Иван Гешев

В Европарламента били изненадани, че главният прокурор решил да ходи при тях

Политика
09:17 - 14 Юни 2023
3621
Правосъдният министър каза кой е най-големият проблем на Иван Гешев

Най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, и по времето на Иван Гешев особено, е селективното включване и изключване. Когато решат - действат, когато решат - защитават или опъват чадър, коментира в интервю за Нова телевизия министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Видяхме една свръхактивност през последните седмици, но какво правиха останалите четири години или три години под негово ръководство. Това е големият въпрос и той беше зададен по време на изслушването. Основният акцент на комисията беше „Защо чак сега, ако сте имали данни, те е трябвало да бъдат обработени, да бъдат изнесени и да има досъдебни производства“. Няма разумен отговор на този въпрос“, каза още министър Славов. 

На заседание вчера на Мониторинговата група на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права беше изслушан главният прокурор Иван Гешев, заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, представители на Групата на държавите срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа и на Европейската комисия. Онлайн се включи и министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Главният прокурор имаше правото да бъде изслушан първи от комисията, имаше половин час, той приключи за 15 минути. Министерството на правосъдието трябваше да бъде изслушано за половин час, но изслушването продължи един час“, обясни Атанас Славов.  

„По изказванията после стана ясно, че те са много изненадани, че при висяща процедура, която тече в момента във Висшия съдебен съвет, главният прокурор е решил да ходи при тях. Създаде се едно усещане последните дни, че едва ли не той е бил длъжен да отиде. Нищо подобно няма“, отбеляза министърът на правосъдието. 

Той добави, че двете изслушвания са били отделно. „Изслушването на Иван Гешев беше на закрито заседание, чух някои неща, но няма как да ги оповестя. Важното обаче е не да се създава някакво внушение, че има нови и нови доказателства, че ще се правят някакви чутовни разкрития. Ако наистина се разполага с тези факти, те да бъдат изнесени, да бъдат представени и да има обвинителни актове“, каза министърът на правосъдието.  

Според него Висшият съдебен съвет трябва да определи лице, което да изпълнява функциите на главен прокурор. Важното е да няма никакви съмнения за интегритет и професионализъм, за да се върне доверието в институцията, смята Атанас Славов. 

Според министъра на правосъдието има сериозни данни, които трябва да бъдат разследвани независимо и да се прецени има ли основания за възбуждане на досъдебно производство по механизма за разследване на главния прокурор, който вече е влязъл в сила. Ако е вече бивш главен прокурор, трябва да бъде приложен общият механизъм, посочи Атанас Славов.