Правосъдният министър поиска закриване на спецсъдилищата

Политика
11:15 - 30 Юли 2021
3065
Правосъдният министър поиска закриване на спецсъдилищата

Закриване на спецпрокуратурата и спецсъда в този им вид ще предложи на парламента правосъдният министър Янаки Стоилов. Вместо тях да бъдат разкрити специализирани отдели в петте апелативни района в страната, които да разглеждат делата под компетенцията на Специализирания наказателен съд.

Това означава, че пет окръжни съдилища и прокуратури ще имат такива отдели - София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив. "Ще се запазят добрите страни и опит, ще се предотвратят опитите за местно влияние, но ще се пресекат и лошите практики досега", каза Янаки Стоилов.

Той съобщи това по време на брифинг, на който оповести, че внася днес в НС анализ за специализираните съд и прокуратура и за съдебната карта. 

"Днес внасяме в парламента два работни законопроекта, които да бъдат на разположение на парламентарните групи, и два анализа - за специализираните съд и прокуратура и за оптимизация на съдебната карта", каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов на пресконференция.

Министърът обясни, че в анализа на специализираните съд и прокуратура са поместени предложения, с които да се запазят добрите страни на спецправосъдието, без това да изисква продължаването на дейността на тези структури. Той е въз основа на отговори на въпроси от ръководителите на спецсъда и спецпрокуратурата.

Двата законопроекта пък се отнасят за следното: 

Едното предложение е да бъдат направени промени в Закона за българското гражданство, така че да се премахне така нареченото инвестиционно гражданство. Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години на гражданствата, придобити на това основание.

Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност, ако бъдат нарушени изискванията, да се стига до отнемане на гражданството. Другата промяна е наложена от това запазим дейността на държавното предприятие „Фонд затворно дело”, съгласно приети вече промени", коментира Стоилов.