Православният свят посрещна Великден

Благодатта и мирът на Възкръсналия Христос да бъдат с всички нас, пожела патриарх Неофит

Общество
08:58 - 28 Април 2019
2646
Православният свят посрещна Великден

Православните християни се поздравиха тази нощ с "Христос Воскресе!", празнувайки Възкресение Христово. С тези думи вярващите се поздравяват през следващите 40 дни.

"В този ден на тържеството на Живота радостта ни е пълна и от нищо непомрачена, защото днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват. Христос възкръсва „според Писанията“, а с това възкресява и възстановява падналия някога човешки образ в неговата първозданна чистота, властно въздигайки го отдясно на Отца, в Царството на светлината и вечния живот. Вече никой не трябва да се бои от смъртта, „понеже Спасовата смърт ни освободи от нея… и вече ни един мъртвец няма в гроба“, каза снощи в поздравлението си по време на тържествената Великденска литуергия патриарх Неофит в катедралата "Св. Александър Невски", цитирайки Св. Йоан Златоуст и неговото "Похвално слово за Пасха“.

"Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Христос Воскресе!", пожела Негово Светейшество.

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил призова в обръщението си по повод Възкресение Христово хората да се научат да побеждават злото и да не се поддават на неговата сила, предаде ТАСС. Патриархът призова още вярващите да обичат онези, които ги заобикалят.

На традиционната литургия по повод Възкресение Христово в московската катедрала "Христос Спасител" присъстваха руският президент Владимир Путин, руският премиер Дмитрий Медведев и съпругата му, кметът на Москва Сергей Собянин и други обществени и политически фигури. В храма беше донесен Благодатният огън, който вчера се разгоря над Божи гроб в храма Възкресение Христово в Йерусалим.