Правят карта на незаконните сметища в страната

Новини
14:12 - 13 Септември 2024
538
Правят карта на незаконните сметища в страната

Регионалните инспекции по околната среда и водите са натоварени със задачата да картографират незаконните сметища по места, каза днес в Белослав служебният екоминистър Петър Димитров.

По думите му институциите би трябвало вече да приключват със своята работа.

Димитров допълни, че пилотно в област Монтана се работи по унищожаването на незаконните сметища. По думите му местната власт се е справила със задачата. Повечето сметища са изчистени и запръстени. Министърът допълни, че адекватна

мярка срещу повторно замърсяване е поставянето на камери, които да следят за нарушители.

За състоянието на язовирите Димитров коментира, че комплексните, за които отговаря Министерството на околната среда и водите, са пълни на около 66 на сто от капацитета си. Засега няма притеснения за снабдяването с питейна вода на селищата, които се захранват от тези язовири, посочи министърът. По думите му е нужно да се мисли за вземане на мерки, тъй като има достатъчно отток, но ефективността на водопреносните и хидромелиоративните системи у нас е ниска.

Димитров припомни, че язовир "Цонево" е определен за резервно водоснабдяване на Варна и областта. За него има определена санитарно-охранителна зона, имало е и разрешително за ползването на водата, както и помпена станция. Министърът уточни, че разрешителното вече е невалидно и той писмено е апелирал няколко пъти към „ВиК-Варна“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде подновено, но все още няма реакция по темата.