Правят супермодерна библиотека в Бургас

Вътрешният двор на някогашната немска гимназия ще се превърне в своеобразен кампус

Новини
12:10 - 08 Август 2019
4071
Правят супермодерна библиотека в Бургас

Кметът Димитър Николов даде зелена светлина за реконструкцията на изоставената сграда на немското училище в центъра на Бургас. Днес той постави начало на мащабните дейности, които предстои да бъдат извършени по метаморфозата на сградата в най-модерната библиотека в Бургас. Тя ще обедини в едно всички съществуващи общински библиотеки в града, информира "Флагман".

„Бургас отдавна се нуждаеше от една сграда, в която да бъде събран целият фонд с книги. От години администрацията се опитва да вземе от държавата немската болница и най-после успяхме. Имаме всички разрешителни и ремонтът започва още утре. Вероятно голяма част от сградата ще бъде съборена до кота нула, но ще се опитаме да запазим някои части от нея – тези, които все още са здрави. Новата библиотека ще има първоначален капацитет от най-малко 600 хиляди книги и ще съчетае в себе си класическата представа за хранилище на ценни знания с най-модерни технологии”, каза кметът Димитър Николов. Той обясни още, че в модерния билдинг ще има 4G безплатен интернет, а 5G мрежа ще бъде въведена на по-късен етап, когато тя бъде имплементирана в цялата страна.

Западното крило на старата немска болница, от страната на която има още една малка постройка - вероятно някога била склад или ръководна сграда - ще бъде трансформирано напълно. Двете постройки ще бъдат свързани със съвсем нова конструкция, която ще има стъклена фасада. Там ще се намира частта за развлечения, както и всъщност централния вход на самата библиотека. 

Вътрешният двор, някога ползван от учениците на немската гимназия, ще се превърне в своеобразен кампус, с амфитеатрална конструкция по средата.

Вътре в самата бъдеща модерна библиотека ще се наблегне на отворените пространства и места за отдих. Специални телефонни кабинки ще бъдат поставени във всички помещения за четене и разговорите по мобилни устройства ще се провеждат само в тях. 

Ще се наблегне на комбинацията между класическата представа за библиотека и модерната визия и технологично развитие в 21 век. Част от огромния брой книги ще бъде и в дигитален формат. 

В помещенията, които сега се намират под немското училище, ще бъде изграден подземен паркинг, към който ще се влиза от страната на ул. „Средна гора”. Той ще е с капацитет от около 30-40 места.