Правят уникален спа център в Бейската къща

Строят релакс зона в двора, конструкцията и фасадата остават непокътнати

Общество
13:37 - 08 Ноември 2019
5691
Правят уникален спа център в Бейската къща

Една от емблемите на Велико Търново - Бейската къща, строена през през далечната 1864 г., става спа център, пише местният вестник "Борба". 

В нея е живял последният бей на града, преди да се освободим от турско робство. През последните няколко години сградата смени трима собственици, включително и бившия народен представител Димитър Йорданов, а сегашният й притежател е Борис Благоев, който има бизнес в САЩ. Къщата е една от най-красивите в региона. Строена е от неизвестен майстор за тогавашния градоначалник Кончашооглу бей, а след това става собственост на рода Парашкевови. Сградата е паметник на културата, независимо че бе превърната в хотел и механа.

Допреди години тя бе общинска собственост, но кметството я продаде на известния предприемач Стефан Енчев, а впоследствие той я прехвърли на Йорданов, който по това време бе действащ депутат. Йорданов реставрира имота и захвана бизнес, но кризата му попречи да го доразвие и в крайна сметка сградата бе продадена от съдебен изпълнител. Неин собственик за 386 хил. лв. стана бившият футболист на „Етър“ Красимир Калчев, който пък я препродаде на сегашния й стопанин.

В момента тече грандиозен ремонт. Той е започнал само преди месец и ще продължи до пролетта на 2020 г. Самата сграда остава непокътната, защото е защитена от закона. Дворното място пред нея обаче е изкопано за изграждането на модерен спа център. Уникалната конструкция е проектирана така, че де факто покривът на зоната за релакс ще е основа на открита градина и двор, през който ще се влиза в Бейската къща.