Празнично: София се изпразни

КАТ изкара на пътя всичките си камери заради интензивния трафик

Общество
19:11 - 05 Септември 2019
8861
Празнично: София се изпразни

Преселението от София за трите празнични дни от петък до неделя върви с пълна сила по магистралите и пътищата. Хиляди коли се струпаха още от ранния следобед на изходите на столицата.

Вече е налице натоварен трафик по основните пътни артерии в област Благоевград - автомагистрала "Струма“ и главен път Е-79, информира "Фокус". На моменти затруднено движение има в Кресненското дефиле и при пътен възел "Симитли“, където се събира целия трафик на пътуващите от София към Гърция и от столицата към Банско и граничен пункт "Илинден“. 

По данни от Главна дирекция "Гранична полиция“ трафикът на ГКПП "Кулата – Промахон“ е интензивен на изход за леки и товарни автомобили. Няма данни за регистрирани тежки пътни инциденти. Не се извършват и ремонти дейности в областта. Пътните настилки са сухи и нормално проходими.

Интензивен е трафикът на граничните пунктове със Сърбия, Гърция, Турция и Румъния - "Калотина", "Кулата", "Маказа", "Капитан Андреево", "Лесово", "Дунав мост" - Видин, "Дунав мост" - Русе, ГКПП "Дуранкулак" и ГКПП "Кардам".

На границата със Сърбия на ГКПП "Калотина" трафикът е интензивен на изход за леки автомобили. На границата с Гърция на ГКПП "Кулата" трафикът е интензивен на изход за леки и товарни автомобили. На ГКПП "Маказа" трафикът е интензивен на изход за леки автомобили. Предвид очакваното увеличение на пътникопотока през ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа" от "Гранична полиция" препоръчват пътуващите да използват обходните маршрути през ГКПП "Илинден", ГКПП "Златоград" и ГКПП "Ивайловград".

Трафикът на граничните пунктове е натоварен. Снимка: Агнес Методиева

На границата с Турция на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово" трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили на ГКПП "Дунав мост" - Видин и на ГКПП "Дунав мост" - Русе. На ГКПП "Дунав мост" - Русе, ГКПП "Дуранкулак" и на ГКПП "Кардам" трафикът е интензивен и в двете посоки за леки автомобили. На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Всички около 200 камери на КАТ вече са на пътя заради засиления трафик през трите почивни дни. Освен за висока скорост, пътните полицаи ще следят за алкохол и наркотици. Особено внимателни трябва да бъдат и мотористите, тъй като в ход е специализирана акция срещу нарушителите на две колела.

Целият наличен ресурс на Пътна полиция е на пост и през трите почивни дни. Униформени ще има главно по главните пътища и автомагистралите. Но екипи ще дежурят и в малките населени места. Миналата година по време на тези празнични дни са установени повече от 7600 нарушения на скоростта и 95 тежки катастрофи.

Днес от 16 до 20 часа е спряно движението на камиони с обща маса над 12.5 тона. Ограничението ще е в сила и в неделя следобед, но от 14 до 20 часа.

"Съответно по време на забраната, която е за движение на товарни автомобили с максимална маса над 12 тона, също ще осъществяваме необходимия контрол съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура. Призовавам всички фирми да помогнат за спазване на забраната", заяви пред Канал 3 гл. инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция.

На магистралите, където текат ремонти, полицаите ще се опитат да  обособят по две ленти за движение в по-натоварените посоки. Заради пожара под моста затворено остава платното в посока Кулата на магистрала "Струма" край Дупница.

За да облекчат пътуващите за празниците, от БДЖ осигуряват допълнителни 7000 места за трите почивни дни. Системата за издаване на онлайн билети е готова и вече е в тестови период.