Празник: Българите в Чийший зарязаха лозето

Общество
17:41 - 14 Февруари 2023
2276
Празник: Българите в Чийший зарязаха лозето

В българското село Городнее (старото име Чийший), Болградски район зарязаха лозето. Традиционният обред беше извършен в центъра на селото пред местната Петро-Павловска църква. Свещеникът отец Михаил Богдан благослови участниците в зарязването с обща молитва за мир в страната и богата реколта грозде.

„Общоселският празник бе организиран от кметството, Дома на културата и църквата. Събраха се всички желаещи да вземат участие в традиционния български обичай. Поради войната, през тази година, нямаше концертна програма в Дома на културата“, сподели за рубриката БГ Свят на БТА Евгения Шлопак от Городненския дом на културата.

През последните 20 години празникът Трифон Зарезан в Чийший се отбелязва като общоселско събитие. „Този стар български обичай много се тачи при нас. Рано сутринта, на 14 февруари, всяка стопанка пече питка, която украсява с елементи на грозд и кръст. Във всяка махала мъжете се събират, по комшийски зарязват лозето и поливат с вино отрязаната лоза.

Всеки пожелава богата реколта. От отрязаните лозови пръчки момите плетат венец, с който окичват царя на лозята. Избират този мъж за цар, който има на-хубаво лозе и най-хубаво вино през годината“, сподели за БГ Свят на БТА местната етнографка Анна Константинова.