Празник на чесъна в село Пробуда

В миналото са се отглеждали десетки декари, но сега производството намалява

Общество
16:18 - 04 Септември 2019
2250
Празник на чесъна в село Пробуда

Празник на чесъна подготвят в търговищкото село Пробуда. Проявата е, за да се почетат стопаните от селото, които произвеждат културата, каза за БТА секретарят на читалище "Родина - 1927" Анета Кирчева.

Населеното място се слави с производството на чесън. В минали година тук са отглеждани десетки декари, но сега намаляват. Местните хора са запазили специален сорт чесън, който въдят вече повече от 30-40 години, заради вкусовите му качества. 

"Отглеждането на чесън е трудоемък процес - от засаждането, през обработката, от ваденето до сушенето и продажбата. Някога имаше организирано изкупуване, заради по-големите количества, днес всеки производител си търси сам пазар. Влага се много ръчен труд. Затова организираме празника, за да ги уважим", допълни Кирчева.

На празника ще има и кулинарна изложба. В нея жените от региона ще представят специалистите с чесън. Различното тази година е, че ще има и базар на производители. Стопаните отчитат добра година - произведен е качествен чесън и има добри добиви. Притесненията им са били от честите кражби на реколта от полето, разказват производителите. 

За местните хора и за гостите на Пробуда организаторите подготвят музикална програма с изпълнения на самодейци от съседните села Ралица, Давидово, Кралево и Буховци.