Празник на рибата в Рибарица

Кулинарни изкушения, изложби и музика очакват посетителите на тетевенското село в събота

Новини
15:00 - 11 Септември 2024
1299
Празник на рибата в Рибарица

Кулинарни изкушения, изложби и музика очакват посетителите на Празника на рибата в курортното тетевенско село Рибарица, съобщава БТА. Той ще се проведе на 14 септември и ще постави началото си още в 9.30 ч. с откриване на изложба в салона на читалище "Развитие 1931".

След няколкогодишно прекъсване вече втора година празникът е част от културната програма на селото през септември и се очаква да привлече много гости, разказва кметът на Рибарица Пенка Ганева.

"Искаме да запазим традицията. Все пак името на селото произлиза от риба, която е характерна за региона, особена балканската пъстърва", посочва Ганева.

Програмата предвижда кулинарна изложба с рибни ястия, които всеки ще може да опита.

Сред тях и традиционната тетевенска саламура, която, както всяка година, ще приготви майстор Симеон Цеков. Кметството ще участва с пържена дребна риба, десерт "бял мъж", просеник, пита, лютеница.

Освен кулинарни изкушения, организаторите от Народно читалище "Развитие 1931 г." са предвидили и изложба с детски рисунки на тема "Вит - бистра и пенлива и рибата игрива". Най-добрите художници ще бъдат наградени.

За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат със своите музикални изпълнения местните самодейци.

Пенка Ганева казва още, че именно празниците и различните събития, които се организират в Рибарица, най-вече през лятото, привличат все повече туристите. Гостите намират в курорта също спокойствие и прохлада. Кметът определя вече изминаващия летен сезон като добър.