Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща

След двугодишно прекъсване фестивалът ще бъде открит на 11 февруари

Актуални новини
22:00 - 29 Януари 2023
9889
Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща

След двегодишно прекъсване Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща, като вече ще е с продължителност не един, а два дни. Организаторите от Общината са предвидили разнообразна програма с нови участници и ще очакват гостите на планинския град на 11 и 12 февруари, каз апред БТА кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

В съботния ден празникът ще започне в 9:00 часа с изпълнения на гайдарския състав от село Челопеч „Родопски полъх“ с ръководител Стоян Маджаров .

След официалното откриване от кмета в 9:30 часа, следват изпълненията на Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Валя Балканска и Петър Янев.

От кулинарното предаване „Хелс Китчън“ също ще се включат в празника. Предвидени са и кулинарни конкурси с участието само на местни производители: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба - базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

Концерт ще изнесе и Фолклорна формация „Елит“ – гр. Ловеч.  

На празника ще има и дегустации. Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. бабина гозба, приготвена в големия „чорбаджийски тиган“ от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук. 

През деня за удоволствие на публиката ще има игри от „Фермата“ с Гуспата (Димитър Господинов от „Фермата“ сезон 1 и 8).

Народен оркестър „Развитие“ – гр. Стражица, ще дадат началото на втория ден от празника, след това е Лилия Семкова - народна певица, участник в телевизионното предаване „Фермата“.

Тази година няма да бъде спирано движението по републиканския път, както при предходните издания на празника, добави Кукенски.