Празнуваме Архангеловден

Актуални новини
08:12 - 08 Ноември 2020
4502
Празнуваме Архангеловден

Българската православна църква и всички вярващи празнуват деня на Св. Архангел Михаил, наричан още от народа Архангеловден. По повод празника във всички епархии ще се отслужи Света Литургия. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужват молебени за здраве, приготвят се курбани и обредни хлябове.

Това е най-големият есенен празник след Димитровден. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, самото му име означава на еврейски „кой е като Бога“, затова символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

Св. Архангел Михаил е почитан като най-силният от архангелите и е известен още като „началник на ангели и архангели”.

Вярващите свързват неговото име с часа на смъртта си, тъй като той е онзи, чиито пратеници прекъсват нишката на земното. Той е пазител на душите на мъртвите и борец против злото. Изобразяван в иконите с копие в ръка или меч в народните вярвания той се смята за ангелът, който повежда душата на мъртвия към ада или рая. Денят 8-ми ноември е избран и за Професионален празник на полицията.

По повод празника днес могат да померпят всички с имена: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.