Празнуваме Световния ден на шоколада
Какаото е лек при затлъстяване и диабет, смятат редица специалисти
Днес е един малко по-различен ден, що се отнася до любителите на храната и по-точно на сладките изкушения. На 11 юли целият свят чества Деня на шоколада.
Този празник е сравнително нов, а първи започнали да го отбелязват французите. Те организирали масово честване на това сладко изкушение, като постепенно празникът придобива голяма популярност и в други европейски страни.
"Ако вземете тъмен шоколад със съдържание на какао най-малко 50%, то тогава средностатистическият човек може да консумира около 50 грама всеки ден. Можете да си хапнете и повече, ако се занимавате с тежък физически труд или спорт", казва Алексей Буверов, професор в отделението за поликлинична терапия в университета Сеченов.
Той пояснява, че консумацията на шоколад е по-полезно през първата половина на деня, тъй като продуктът съдържа захар и е високо калоричен, освен това има вещества със стимулиращ ефект, алкалоиди, които могат да попречат на съня.
Какаото е лек при затлъстяване и диабет, смятат редица специалисти.
От своя страна известният кулинар Ален Дюкас е на мнение, че шоколадът не бива да се слага в хладилника.
В същото време, експертите са съгласни, че тъмният шоколад е по-здравословен за човешкото здраве, тъй като съдържа по-високо съдържание на какаови зърна и съответно по-голям брой полезни компоненти.
"Сега има активно проучване на биофлавоноидите, които се съдържат в тъмния шоколад. Проучва се положителният ефект върху метаболизма на холестерола, т.е. въпреки че шоколадът съдържа мазнини, флавоноидите намаляват нивата на холестерола", обяснява Буверов.
В допълнение, шоколадът дава на човека енергийни резерви, както и подобрява настроението, добавя той. Според него, деликатесът има и компоненти, които имат определен защитен ефект върху черния дроб.
Противопоказания за консумация на шоколад, според лекарите, са заболяванията на панкреаса.