Пребитият в Струга Бекир Кадриески: Не искам да живея в Македония, идвам в България

Външно привика македонския посланик заради побоя

Политика
20:20 - 14 Юни 2023
3843
Пребитият в Струга Бекир Кадриески: Не искам да живея в Македония, идвам в България

Пребитият в македонския град Струга Бекир Кадриески заяви, че след нападението не може да живее в Република Северна Македония и ще дойде в България. Междувременно стана ясно, че нападателят му е установен и вече е задържан.

Инцидентът стана вчера, малко след 9 часа сутринта. Съпредседателят на сдружение „Шемето” излиза от кафене в град Струга. В този момент го напада непознат мъж.

„Да ви *** българското племе!” Псува този, онзи. Жена, деца. Мръсен българин! Какво ли не каза, всякакви работи. Аз исках да вляза в колата, а той започна да ме удря в корема”, разказа Кадриески.

Нападателят му рита и колата, в която имало и българско знаме. Той бил с още четирима мъже. Бекир разказва, че и преди този побой е получавал заплахи във Facebook.

„Получавах закани, че ще ме убият. Това тук е нормално. И вчера също, като ме биеше казваше: „Ако отидеш в полицията, ще те убия! Да знаеш, ще убия и семейството ти”, казва пострадалият. Кадриески няма български паспорт, но е с българско самосъзнание. След боя е с травми на главата и корема. „Не съм добре. Имам кървене. Вие ми се свят”, посочи той.

Кадриески не вярва в правосъдието в Северна Македония. Решил е да дойде в България. „Сега ще идвам. Може би утре. Ще дойда, за да се заема със здравето си”, допълни Бекир. 

Същевременно в Министерството на външните работи в София бе проведена среща между македонския посланик у нас Агнеза Руси – Попоска и Славена Гергова, генерален директор по европейските въпроси.

Българската страна изрази притеснение във връзка с извършеното на 14 юни 2023 г. нападение срещу Бекир Кадриески, който е съпредседател на сдружение на българи в гр. Струга - „Шемето“, съобщиха от МВнР . Подчертана е била необходимостта компетентните власти в Северна Македония да предприемат бързи действия за ефективно разследване и правораздаване по случая.

По време на срещата бе изтъкнато, че България очаква конкретни резултати и по останалите инциденти с българи и техни сдружения в Северна Македония.