Преболедувалите ковид с имунитет до 5 месеца

Ваксините осигуряват защита от половин година, нормално е да има леки странични ефекти след имунизиране, казва проф. Илко Гетов

Здраве
09:13 - 17 Януари 2021
3851
Преболедувалите ковид с имунитет до 5 месеца

Преболедувалите коронавирус имат имунитет средно от 3 до 5 месеца. Ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна" защитават със сигурност за поне 6 месеца. Няма учен, който да може да каже дали ще трябва всяка година да се ваксинираме или трябва да го правим на всеки 6 месеца. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Илко Гетов, който е член на Европейската агенция за лекарствата. Той е професор във Фармацевтичен факултет на Медицински университет в София. 

По думите му двете ваксини на "Пфайзер" и на "Модерна" не се различават много. "Едната е с по-лесни условия на съхранения и е с 10 дози, а другата е с 6 дози и се съхранява на изключително ниски температури. Ваксината на "Модерна" се съхранява по-дълго - 7 месеца и в обикновен хладилник. Страничните реакции са характерни като при всяка ваксина. Наблюдава се болка в мястото на убождането, както и главоболие", каза още той.

Проф. Гетов обясни и защо лицата с филъри трябва да изберат друга ваксина, а не тази на "Модерна" -  имало е преходна реакция с увисване и подуване на лицето. "Няма опасност да се развали козметичната интервенция", каза още той.

Що се отнася до ваксината на "АстраЗеника", специалистът заяви, че тя вече се оценява и ако има положително становище - може да я има в началото на февруари.

"Спутник V" зависи от това дали Русия ще подаде документи за оценяване от ЕК, за да стигне евентуално до България. Принципът в Европа е, че всеки, който иска да пусне на пазара даден продукт - то трябва да заяви това официално. Истината е, че не знаем много за тази ваксина", коментира още проф. Илко Гетов.

Попитан дали една ваксина срещу коронавирус може да направи една жена стерилна, той заяви, че няма научна логика за това. "Такъв механизъм на действие не са установени при опити с животни. Моят съвет е дамите да се консултират със своя лекар", обясни професорът.

"Да, аз ще се ваксинирам. Не съм на първи ред, а съм преподавател и очаквам да ми дойде редът", заяви проф. Гетов.

По думите му мерките и носенето на маска ще продължи още дълго време. "Хубаво е, че вече имаме 18 000 ваксинирани у нас, а това са половината от хората на първа линия. Не би следвало да слагат пречки пред пътуването, но спазването на дистанция и личните предпазни средства ще останат", категоричен е той.