Преборете депресията с... храна

Ето какво да включите в менюто си, ако искате да бъдете по-щастливи

Здраве
14:01 - 08 Януари 2024
2780
Преборете депресията с... храна

Натовареното ежедневие, многото ангажименти и проблемите, с които всеки се сблъсква, могат да доведат не само до лошо настроение, но и до депресия.

Борбата с тях не е никак лека задача. За щастие има някои природни методи за подобряване на настроението и превенция на депресията.

Храната, която консумираме е от голямо значение за цялостното здраве, включително психичното и емоционалното. Някои храни са особено богати на триптофан, който е участник в синтеза на серотонин – хормона на щастието.

Кои са храните, които подобряват настроението и се борят с депресията?

Овесени ядки

Овесените ядки са чудесен източник на триптофан. Освен това те са пълнозърнести, богати на фибри и протеини, което се отразява благотворно на здравето и метаболизма. Овесените ядки са чудесна закуска за всеки ден.

Кисело мляко

Киселото мляко се комбинира чудесно с овесените ядки. То съдържа протеини, полезни мазнини и аминокиселини, както и триптофан, които спомагат за синтеза на серотонин. Киселото мляко в комбинация с овесените ядки е прекрасно средство да стартирате деня си с добро настроение и дълготрайна ситост.

Ядки

Ядките са богати на полезни мазнини, фибри и минерали. Те са много добър избор за междинна закуска, защото засищат, притъпяват глада за сладко и доставят на организма ценни вещества. Полезни са за добро настроение и против депресия. Допринасят за функциите на имунната, нервната, сърдечносъдовата системи, както и за метаболизма.

Банани

Бананите са богат източник на триптофан и калий. Освен тях те съдържат магнезий и витамин В6, които в комбинация правят синтеза и усвояването на серотонин по-лесно, пише az-jenata.bg. Яденето на банани е и много добър начин да утолите глада за сладко.

Черен шоколад

Натуралното какао в черния шоколад е богато на триптофан, аминокиселини, антиоксиданти, витамини, които са ценни за физическото и психичното здраве. Похапвайте си по малко черен шоколад редовно за добро настроение и против депресия.