ПРЕЦЕДЕНТ: Нарушенията в търговската мрежа са повече от броя проверки

Най-често ни мамят с различни цени на стоките на щанда и на касата

Новини
10:40 - 27 Февруари 2023
3537
ПРЕЦЕДЕНТ: Нарушенията в търговската мрежа са повече от броя проверки

Държавата започна проверки за изкуствено завишени цени в магазините в цялата страна. Акцията е част от мерките на служебното правителство срещу спекулата. 

В проверяващите екипи има инспектори от Комисията за защита на потребителите, Агенцията за безопасност на храните и НАП.

При направени 350 проверки, инспекторите открили 370 нарушения.

Това е прецедент, каза в студиото на „Здравей, България” Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите. 150 от нарушенията представляват нелоялни търговски практики. 

Най-честите от тях включвали различни цени на стоките на щанда и на касата. 

“Виждате една цена, която вас ви устройва, взимате решение да я закупите, отивате на касата и се оказва, че дори с една малка разлика от стотинка е друга. Различни са обясненията на търговците. На пръв поглед това са дребни стотинки, които може и да не забележите, но на дневна база това е един много голям доход, получен некоректно. Другите са разликите в грамажа.

На етикета пише едно, на кутията друго", каза той 

„Дали проверките могат да дадат краен резултат? Аз съм убеден, че те ще дадат и ще има краен положителен резултат. На всеки е ясно, че някъде по веригата между производител, доставчик, до крайния потребител се случва едно необосновано голямо завишаване на цените”, категоричен е Джалев. 

Най-драстична била разликата при млечните продукти.