Прецедент: Президентът замълча на първото заседание на новото НС

През последните 3 години аз много пъти се обърнах към парламента, всичко, което имах да кажа, е изговорено, време е за действие, заяви Румен Радев

Политика
11:23 - 19 Юни 2024
3748
Прецедент: Президентът замълча на първото заседание на новото НС

За пръв път в новата история на България президентът не се обърна към депутатите на старта на новия парламент. Румен Радев избра да замълчи и да не направи традиционното обръщение на държавния глава към новоизбраното 50-о юбилейно Народно събрание.

Президентът направи само кратък коментар пред медиите преди и след първото заседание на НС, на което не беше избран председател.

Очаквам дневният ред на парламента да се диктува от интересите на държавата и обществото, каза Румен Радев на влизане в сградата на Народното събрание. Най-важното, като българи, е да помним, че с клетвата, която ще положи всеки един от депутатите, се задължава да брани държавния, а не партийния интерес, да отстоява български, а не чужди приоритети, посочи държавният глава. 

Радев пожела успех на 50-ото Народно събрание. Нека то да бъде по-добро от предишното, заяви още той.

"Означава, че ще бъде трудно", така пък президентът коментира липсата на избор на председател на 50-ото НС.

"Вие сами знаете, че през последните три години аз много пъти се обърнах към Народното събрание, от най-високата трибуна на държавата и призовах за ефективни реформи, за правосъдие, за справедливост, за устойчиво развитие на социално-икономическите процеси, ефективност, образование, просперитет. Всичко е изговорено, което имах да кажа. Време е за действие", заяви Румен Радев.