Пред Борисов Плевнелиев се прави на президент (СНИМКИ)

Политика
14:55 - 02 Юли 2020 (обновена)
6886
Пред Борисов Плевнелиев се прави на президент (СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в "София тех парк". Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC.

На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциума "Петаскейл суперкомпютър - България".

Символичен домакин беше бившият президент Росен Плевнелиев, който и като регионален министър в първия кабинет на Борисов, и като държавен глава стоеше зад реализацията на "София тех парк". Във високотехнологичния парк той виждаше настаняването на гиганти от ранга на "Гугъл", "Фейсбук" и "Майкрософт". "София Тех Парк" се изгради със средства от оперативната програма на ЕС "Конкурентоспособност".

След края на президентския мандат с решение на кабинета Росен Плевнелиев получи офис в "София Тех Парк" на бул."Цариградско шосе" в София. В него той  приема граждани и осъществява обществена дейност след напускане на "Дондуков" 2.

Любопитен факт е, че по време на церемонията в столицата Плевнелиев буквално влезе в ролята на действащ президент. Предвид крайно обтегнатите отношения между сегашния държавен глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов, министър-председателят нямаше против Плевнелиев да влезе в ролята не само на бивш, но и на настоящ президент.

Факт е обаче, че по протокол няма бивш президент и обръщението дори и към бившите държавни глави е "Г-н президент". По време на церемонията Плевнелиев и Борисов демонстрираха изключително топли отношения. В края на мандата на Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2 той не пожела да се кандидатира отново за президентския пост. Последната му година в Президенството обаче бе ознаменувана от леко охлаждане в отношенията между него и партията, която го издигна за държавен глава - ГЕРБ.

Според източници на Lupa.bg в основата на интригата между ГЕРБ и експрезидента, която коства и евентуален втори мандат на Росен Плевнелиев стоял бившият втори в партията - Цветан Цветанов. На всички направи впечатление, че след отстраняването на Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ Плевнелиев бе поканен на висшите партийни форуми на формацият на Борисов и седеше плътно до него - реално на мястото, което години наред бе запазено за Цветан Цветанов.

„След не повече от 3 години тук ще има поне 5 000 нови работни места за високоплатени специалисти, които ще получава заплати по над 7000 лв“, каза Плевнелиев на церемонията днес.

Министър-председателят отправи въпрос към Плевнелиев - дали в Гърция ни завиждат за суперкомпютъра, а бившият президент отговори, че това наистина е факт и от южната ни съседка отчитат, че в този сектор сме далеч пред тях.

"Досега бях в Гърция. Обади ми се министърът на Северна Македония и Тракия и ми каза: "България е 10 години напред от Гърция в тази област заради суперкомпютъра", разказа президентът Плевнелиев на премиера.


"Бош" отвориха свой център тук, Световната банка, утре още един завод в Пазарджик отваря, припомни Борисов. А с "Фолксваген постигнахме морална победа, допълни Плевнелиев. "Обадиха се и казаха: вярно, че вие бяхте по-добри, вашата оферта беше наистина по-добра", каза той. Министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че официално прекратяване на цялостната процедура за избор на нов завод няма и България все още има шанс.

Този суперкомпютър ще ни служи не само за медицина, но и за високотехнологии, за всичко - в рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи. Знаеш ли колко професори и доктори ще станат на този суперкомпютър, коментира още министър-председателят. Той допълни, че България участва в проекта с 16 млн. лв., като общата инвестиция е 70 млн.

„Ние ще сме една от осемте държави в ЕС, в която ще има подобен суперкомпютър. Позиционирането му не е само за добър имидж на България. Бизнесът и науката са тези, които се възползват от този ресурс. Апелирам към вас - моля ви, натоварете го на 100%“, каза министър Караниколов.


"От сутринта все за пари говорим. А и с джипа влязохме в една дупка, той си удари главата. И каза: "боли ме главата, за това ли ме взимаш", разказа Борисов за инцидент с финансовия министър. Поводът беше, че президентът Росен Плевнелиев му разказа, че искат да направят нова улица в технологичния парк, който да го свързва с БАН и попита дали ще има как да отпуснат средства. Борисов започна да търси Горанов, тъй като не можел да му се обади, защото вече не носи телефон. 

Историята е от тази сутрин, когато премиерът беше с финансовия министър и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков из селата около Велинград.

След това тримата пристигнаха в София Тех парк за символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър. 

„Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, сподели комисар Мария Габриел.

А кметът Фандъкова допълни, че „инвестициите в технологии и образование са пътят на София и България“.

Очаква се през "София тех парк" да минава и спира на метрото, която да свързва БАН и Студентски град, за да може целият научен капацитет у нас да се възползва максимално от проекта.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА