Преди 1/2-финалите в ШЛ: Реал води на Пеп, равенство между Интер и Милан

Топ
11:38 - 20 Април 2023
1087
Преди 1/2-финалите в ШЛ: Реал води на Пеп, равенство между Интер и Милан

Реал Мадрид и Манчестър Сити се изправят един срещу друг в полуфиналите на Шампионска лига. Двубоят е с по-особен заряд заради срещата на мениджъра на „гражданите“ Пеп Гуардиола с „кралския“ клуб заради миналото му, свързано с Барселона.

След раздялата си с каталунците той е имал среща с Реал Мадрид на три пъти, като статистиката в момента не е на страната на специалиста. Гуардиола два пъти е отпадал от „кралете“ и веднъж ги е отстранявал. Разбира се, и трите елиминации в Шампионска лига.

Първият от тези три дуела датира от сезон 2013/14. Тогава Пеп е начело на Байерн Мюнхен. В полуфинална среща Реал детронира действащия европейски шампион с общ резултат 5:0 (1:0 в Мадрид и 4:0 в Мюнхен).

Шест години по-късно идва реваншът на Гуардиола. Вече начело на Манчестър Сити елиминира „лос меренгес“ на осминафинал. Сити печели с 2:1 в Мадрид, а няколко месеца по-късно пред празните трибуни на „Етихад“ заради коронавируса постига същия резултат и с 4:2 продължава напред.

Най-драматична бе срещата от миналия сезон. „Гражданите“ трудно взеха първото действие в Манчестър в спектакъл, завършил 4:3. На реванша всичко изглеждаше спокойно, след като Ман Сити поведе, но се стигна до грандиозен обрат – 3:1 и 6:5 в общия резултат.

Интересно е, че Реал Мадрид успя да завоюва Шампионска лига впоследствие на двете елиминации на Гуардиола. Той чака първата си Ушата купа като наставник на Манчестър Сити, който в историята си никога не е печелил турнира.

Милан и Интер ще си дадат среща в полуфиналите на Шампионска лига, след като „росонерите“ елиминираха Наполи (2:1), а „нерадзурите“ се справиха с Бенфика (5:3). Това ще бъде трето Дерби делла Мадонина в най-престижния европейски клубен турнир, като до момента Милан е безгрешен и на два пъти елиминира градския си съперник.

През сезон 2002/03 в първата среща Интер е символичен домакин, а двубоят завършва при нулево равенство. Реваншът също завършва без победител – 1:1, но заради повече голове на чужд терен Милан продължава към финала, който впоследствие печели с дузпи срещу Ювентус. „Бианконерите“ преди това отстраняват Реал Мадрид, който и сега е на полуфинал.

През 2004/05 миланските грандове се изправят един срещу друг в четвъртфинал на Шампионска лига. „Росонерите“ взимат аванс от два чисти гола след първия мач. При 0:0 четвърт час преди края на редовното време от реванша двубоят е прекратен заради факла в главата на Дида, а това води до служебна победа за Милан. Впоследствие отборът елиминира ПСВ Айндховен, но губи знаменития финал срещу Ливърпул в Истанбул.