Преди 100 г. учител от Видин обикаля света без пари

Приключението на Александър Николов продължило от 1903 до 1913 г., даскалът изминал 62 000 километра

Едно време
10:23 - 18 Май 2019
4485
Преди 100 г. учител от Видин обикаля света без пари

Преди повече от век видинският учител Александър Николов е обиколил света пеша и без пари за десетина години. Любопитната история разказа за БТА пенсионираният краевед от дунавския град Рачо Миланов. На тази прелюбопитна история Рачо Миланов попада в процеса на работата си в своята фейсбук страница "Старият Видин".

По думите на Рачо Миланов в посетените места видинският учител раздавал картички с портрета си на лицевата страна и с текст на гърба на няколко езика със следното съдържание: "Пътешественикът, обикалящ пеша около света. Единствената цел на моето пътешествие е да изучавам природата, както и порядките и обичаите на обитателите на страните, през които преминавам. Предприех това пътешествие без пари, разчитайки единствено на помощта на почтени хора. Тази картичка, с моя портрет, ще служи за спомен от моето посещение във вашата страна. 1903 г. Моето пътешествие ще приключи през 1915 г. H. J. M. Nikoloff. Учител във Видин, България".

Преди дни краеведът Рачо Миланов открива отново друга пощенска картичка на българина-пътешественик, но вече подписана лично от него и изпратена от САЩ до България. Досега бяха открити две такива картички с две различни снимки на лицевата страна, а тези дни в сайт за продажба на стари пощенски картички се появи и трета, разказа за БТА краеведът Рачо Миланов. Тя е надписана лично от пътешественика на български език и е изпратена до България от САЩ, където Николов е успял да пристигне през 1908 г. На картичката и пощенския плик четем: "От Александр Николов. Видинлия. Ню Йорк 2.06.1908 г. До Г-ну Ив. Ев. Гешов. ул. Цар Освоб., София, Bulgaria, Europa".

Краткият текст съдържа важна информация - името на смелия пътешественик, продължава разказа си Миланов. То е - Александър Николов и вероятно съкращението H.J.M. което е поставяно пред фамилията Николов на пощенските картички е някаква титла или звание, което обаче все още не знаем. Получателят Иван Евстатиев Гешов е виден български финансист, учен и политик, лидер на Народната партия, избиран за народен представител, председател на Народното събрание, министър-председател на България, припомня биографията на българския политик Рачо Миланов. Тъй като в текста няма никакво лично съобщение, може би в случая пътешественикът се обръща към Гешов като към учен и председател на Българската академия на науките, за да го информира за местоположението си, допуска Миланов.

Според текста на публикуваната картичка, издадена около 1907 г. , видинският учител Александър Николов за 3 години и 9 месеца е изминал 62 000 километра през два континента - Европа и Африка. Целта на пътешественика е била да обиколи света за около 12 години - от 1903 г. до 1915 г. Историята звучи като фантастика и вероятно това е първият българин, тръгнал да обикаля света, смята Рачо Миланов. Текстът на гърба на пощенската картичка, на която е сниман пътешественикът, е написан на четири езика - немски, френски, английски и испански, посочи Миланов.

Предполага се, че инициалът H. пред името на учителя-пътешественик означава "Хаджи", защото е бил на хаджилък на Божи гроб, смята Рачо Миланов.

За първия българин-пътешественик, тръгнал да обикаля пеша и без пари света, сведения се намират дори и в американския вестник "Вашингтон таймс" от 1908 г. В своя брой от 26 - петък, месец юни 1908 г., на 9 страница вестникът публикува материал за пътешественика, заедно с неговата снимка.

Данни за българина се откриват и във френски колекционерски сайт за пощенски картички. Картичката е с неговия лик и текст, отново на четири езика. В текста под тази картичка е записано, че пътешествието приключва през 1913 г. Видинският краевед Рачо Миланов продължава да търси още информация за първия българин-пътешественик с вече известно име - Александър Николов. Краеведът се опитва да открие още неща за него и да намери и разкаже за видинския учител, изминал преди повече от век, пеша и без средства, 62000 км по света.