Преди 15 септември : Търсят се 1000 учители

У нас
22:50 - 27 Август 2019
3942
Преди 15 септември: Търсят се 1000 учители

Над 1000 учители се търсят в страната преди старта на новата учебна година. Тенденцията за пенсиониране годишно на около 5000 преподаватели вече дава резултат - има недостиг за поредна година, като и този път София е в кризисна ситуация. 

Повече от половината свободни места са обявени в столицата. Обяснението за това е че в 3-милионния град има най-много училища. Най-търсени са началните преподаватели. Следват тези в детските градини, даскалите по чужди езици - най-вече по английски, но има обявени места и за по-екзотични - китайски и японски. Дефицитни са и учителите по математика и информационни технологии.

Стартовата заплата на учител е 920 лева, а средната за София - 1300 лева. А Бургаски училища предлагат и до 2000 лева на месец. Там на конкурс за едно място се явяват повече от 50 души.

От министерството на образованието са категорични: свободните бройки ще бъдат попълнени навреме и няма да има класове без учител, уточнява БНТ. 

Някои училища предлагат на преподавателите да работят на граждански договор или да работят само по няколко часа седмично. Именно липсата на щатно назначение и липсата на финансова сигурност обаче демотивира част от преподавателите.


Йорданка Николова е учител с 22-годишен трудов опит. През целия си педагогически стаж преподава в едно и също училище- в село Долно Осеново. Разказва, че любовта към професията и учениците я мотивират да пътува всеки ден с автобус от град Симитли.

Йорданка Николова, преподавател по История и цивилизации и Философия: Аз ставам в 5 часа...(смее се). Но това е навик. Може и малко повече да поспивам, но искам винаги да бъда готова. И идвайки до училището се срещам и с много родители... И аз лично съм доволна, че съм тук.
21 от 22-мата преподаватели в училището в Долно Осеново пътуват ежедневно до работното си място. Разходите, които има се заплащат за транспорт възлизат на 45 лв. на месец за автобусната карта. Пътуващите от Благоевград пък получават 65 лева на месец. 


Лиляна Качулска, директор на ОУ „Св. Паисий Хилендарски": Имаше време, когато пътувахме на стоп, нямаше автобус. Това са учители, които обичат децата, които обичат работата, затова това пътуване изобщо - не им пречи.
От Министерството на образованието казват, че проблем няма и учебната година ще започне спокойно. 


Ваня Кастрева - началник на РУО - София-град: Това реално погледнато е една ситуация, която е системна. Всяко лято има подновяване на педагогическите екипи, има движение на педагогическите специалисти, защото колегите ми - особено в големите градове - имат възможност и за избор и при обявяването на свободни работни места съответно - те предприемат и такива стъпки.
За да има повече млади преподаватели - стартира още една национална програма - ,,Мотивирани учители,, , която ще осигурява финансова подкрепа. 


Много училища предлагат на учителите да работят на граждански договор или да преподават едва по няколко часа - липсата на щатно назначение и финансова сигурност при тези случаи обаче демотивира някои учители.