Преди 31 години: На 10 ноември пада Бай Тошо

Актуални новини
08:03 - 10 Ноември 2020
7684
Преди 31 години: На 10 ноември пада Бай Тошо

На днешния ден 10 ноември преди 31 години се случи немислимото -  Тодор Живков бе свален от власт след историческия пленум, който сложи кръст на 30-годишния му престой във властта.

Българите около 50-те помнят знаменателната снимка на Тодор Живков, застинал с отворена от изумление уста. Много са хипотези за опуления Тато – едни разправят, че бил болен, други – де се сепнал след дрямка.

78-годишният тогава секретар на ЦК на БКП обичал да си поспива следобед и в момента на вестта, че го сменят, бил още под влияние на дрямката.

Трети са убедени, че недочувал и просто се мъчел да разбере какво говорят в залата. В зората на демокрацията пък се наложи тезата, че Живков е ахнал и замръзнал, защото нямал никаква представа за преврата, който му спретват Андрей Луканов и Петър Младенов.

Истината излезе на бял свят преди три години. Тодор Живков сам е поискал да бъде освободен от поста генерален секретар на Българската комунистическа партия.

Защото много добре е знаел за намерението на Михаил Горбачов да го махне. Разкритието направи бившият министър на културата Георги Йорданов във втория том от поредицата си "Притаени мигове". В книгата си, която разкрива интересни моменти от финала на БКП-управлението, Йорданов публикува и стенограмата от последното заседание на Политбюро на ЦК на БКП, състояло се на 9 ноември 1989 г.