Преди 35 години: Радка Аргирова пренесла вируса на СПИН у нас в дамска чанта

Любопитно
13:30 - 01 Декември 2020
8569
Преди 35 години: Радка Аргирова пренесла вируса на СПИН у нас в дамска чанта

В световния ден на борбата срещу СПИН, топ вирусологът Радка Аргирова има повод да чества личен празник. Тъкмо неуморната професорка през  80-те и 90-те години бе професионалист №1 в битката срещу страховитата болест, превърнала се в епидемия. Аргирова бе начело на Националната лаборатория по СПИН до 1998-а.  

Вирусологът има невероятна история, която звучи като в първокласен екшън – през 1985 година Аргирова пренася от Западна Германия вируса на СПИН…в дамската си чанта.  Тя занася заразените клетки в лабораторията към Института по обща и сравнителна патология към БАН, където работи тогава.

Така проф. Аргирова полага началото на изследванията на опасния вирус – това е първият досег на научните среди у нас с непознатата смъртоносна инфекция.

Скандалният случай обаче стига до ушите на Държавна сигурност и службата веднага се намесва, за да разнищи случая. Следва обвинение в шпионаж, но все пак заради огромното значение на изследванията на вируса и рамото на научните среди, две години по-късно е създадена Националната лаборатория по СПИН. Естествено, оглавява я проф. Аргирова. Цялата ексцентрична история е описана в детайли в книгата на Юлия Пискулийска.

Вирусологът има принос и за оневиняването на българските медици в СПИН-аферата в Либия.

Адвокатът на подсъдимите български медицински сестри Владимир Шейтанов тогава търси помощта на проф. Аргирова, убеден, че само учен от нейната категория може да влезе в тази трудна битка.

Въпреки липсата на систематизирана информация, експертизата в помощ на обвинените в заразяването на 393 либийски деца със СПИН, е била готова само за един месец и то на английски език. Професорът настоява, че в детската болница в Триполи е поддържана вътреболнична инфекция. Дошлите отвън заразени деца и майки са обект на заразяване и с други циркулиращи кръвнопреносими инфекции.

Сега проф. Аргирова работи в болница Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Експертът има дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси. Тя е председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г.). Член на Международното дружество за СПИН и на Европейската клинична асоциация по СПИН.