Преди 5 хил. години Сахара е била зелена гора

На всеки 21 хил. г. пустинята става рай заради промени в орбитата на Земята около Слънцето

Мистика
12:27 - 24 Септември 2023
4709
Преди 5 хил. години Сахара е била зелена гора

Само преди няколко хиляди години днешната пустиня Сахара не е била място на безкрайни пясъчни дюни и скалисти плата, а зелени гори и буйни савани. Това твърди ново проучване, което разкрива тайните на цикличните промени в природата на тази огромна област в Северна Африка.

Последният път, когато Сахара става зелена, е някъде между 15 000 и 5 000 години от нашето време. Проучването потвърждава, че това не е случайно явление, а част от забележителна циклична трансформация, която превръща пустинята в зелен рай приблизително на всеки 21 000 години.

„Цикличната трансформация на пустинята Сахара в савана и горски екосистеми е една от най-удивителните промени в околната среда на планетата“, казва водещият автор и учен по климата Едуард Армстронг от университетите в Хелзинки и Бристол.

Учените са използвали нов климатичен модел, за да разберат по-добре "северноафриканските влажни периоди" през последните 800 000 години. Тяхното изследване потвърждава хипотезата, че периодичните влажни фази в Сахара са причинени от промени в орбитата на Земята около Слънцето.

Новоразработен климатичен модел предполага, че този цикъл е повлиян от далечни ледени покривки с висока географска ширина в Северното полукълбо. Мокри периоди не е имало по време на ледникови епохи, когато голяма част от високите географски ширини на Земята са били покрити с лед.

„Тези открития са от голямо значение за нашата история, особено за миграциите на древните хора от Африка. В зависимост от състоянието на Сахара, това може да бъде както пречка, така и път. Регионът на Сахара е портал, който контролира разпръскването на видове както между Северна Африка и Субсахарска Африка, така и на континента и извън него“, обяснява съавторът на изследването доцент Мийка Талаваара от университета в Хелзинки.